Un miliard de euro pentru a stimula tranziția verde și digitală
Comisia Europeană oferă un miliard de euro pentru finanțarea unor proiecte de cercetare și inovare care să răspundă crizei climatice și să contribuie la protejarea biodiversității.
Mihaela Mihai, 25.09.2020, 10:40
Finanțarea este oferită prin programul Orizont 2020, de cercetare și inovare, iar proiectele selectate trebuie să susțină redresarea Europei în urma crizei provocate de coronavirus, prin transformarea provocărilor ecologice în oportunități de dezvoltare.
10 zece sunt domeniile pe care trebuie să le vizeze aceste proiecte. Ar fi vorba în primul rând de atingerea unor obiective ambițioase în materie de combatere a schimbărilor climatice, de producerea de energie curată, accesibilă ca preț și sigură, de susținerea unei economii circulare, în care materiile prime să fie refolosite, dar și de eficientizarea clădirilor din punct de vedere energetic. Sunt încurajate de asemenea inițiativele din domeniul mobilității durabile și inteligente, al agriculturii ecologice și biodiversității, dar și al reducerii poluării.
Pot primi finanțare și proiectele care își propun consolidarea cunoștințelor și capacitatea cetățenilor. Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 26 ianuarie, astfel încât proiectele selectate să poate fi puse în practică din toamna anului viitor.
Inițiativa a fost făcută publică la doar o zi după ce șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a anunțat în discursul anual despre Starea Uniunii obiective mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră:
Comisia Europeană propune ca ținta urmărită pentru 2030 să crească la cel puțin 55 %.
Ursula von der Leyen a admis totodată că nu pentru toată lumea ar fi ușoară atingerea acestor obiective:
Recunosc că această creștere de la 40 la 55 la sută este prea mare pentru unele țări și nu este suficientă pentru altele. Dar evaluarea impactului pe care am realizat-o demonstrează în mod clar că economia și industria noastră pot atinge acest obiectiv. Trebuie să schimbăm felul cum tratăm natura, cum producem și consumăm, cum trăim și muncim, cum mâncăm și ne încălzim, cum călătorim și ce moduri de transport folosim.
În favoarea atingerii acestor obiective ambițioase a pledat și vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans: Dacă acționăm corect și chiar din acest moment, putem crea noi locuri de muncă și putem salva altele pentru multe decenii de acum încolo. Putem oferi de asemenea viitoarelor generații o viață sigură pe această planetă.Un viitor întreg depinde de ceea ce facem noi acum.