UE vrea să rămână partener de încredere pentru Balcanii de Vest
Ţările din imediata noastră apropiere, cunoscute ca cele din Balcanii de Vest - între care Serbia, Muntenegru, Albania sau Macedonia - fac, de câţiva ani, eforturi vizibile, în speranţa de a adera şi ele, la un moment dat, la Uniunea Europeană.
Daniela Coman, 03.05.2018, 10:40
La summitul de la jumătatea acestei luni, de la Sofia, participanţii vor să dea un nou impuls relaţiei dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest.
De altfel, Comisia a adoptat, în februarie, strategia O perspectivă credibilă de aderare pentru țările din Balcanii Occidentali și un angajament sporit al Uniunii în regiune, care vede viitoarea apartenenţă a regiunii la structurile europene ca pe o investiție geostrategică într-o Europă stabilă, puternică și unită, bazată pe valori comune.
În turneul pe care l-a făcut, zilele trecute, în mai multe ţări din regiune, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, sublinia necesitatea investiţiilor economice în zonă, în special în infrastructura de transport, dar şi importanţa schimburilor educaționale și culturale, a unei comunicări mai ușoare și mai rapide între cetățenii celor două părți: Odată ce liderii Uniunii Europene vor sta la aceeaşi masă cu partenerii din Balcanii de Vest, la Sofia, vom energiza relaţiile noastre. Summitul nostru ar trebui, în primul rând să reconfirme perspectiva europeană a acestei regiuni. În al doilea rând – şi mai concret – summitul va îmbunătăţi atât relaţiile dintre membri acestei regiuni, cât şi cele dintre ei şi Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, va contribui la consolidarea legăturilor umane. Ar trebui să cădem cu toţii de acord cu privire la combaterea unor ameninţări comune la adresa securităţii noastre, cum ar fi migraţia ilegală şi crima organizată. Voi aţi fost alături de noi şi vom fi şi noi alături de voi. Doresc să repet ceea ce am spus deja în toate capitalele pe care le-am vizitat săptămâna aceasta: Uniunea Europeană este şi va rămâne cel mai de încredere partener al întregii regiuni. Uniunea Europeană este cel mai mare investitor, cel mai mare donator şi cel mai important partener comercial al acestei regiuni.
Comunitatea europeană, formată iniţial din 6 ţări, a cunoscut până acum 7 extinderi, ultima realizându-se în urmă cu 5 ani, când a fost primită Croaţia, devenită a 28-a membră. 5 state se află, în prezent, în poziţia de candidate la aderare: Turcia, Albania, Serbia, Muntenegru şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Dacă evoluţiile politice din Turcia şi mai ales regresul la capitolul respectarea drepturilor omului şi a libertăţii presei au îndepărtat serios Ankara de Bruxelles, ţările din Balcanii de Vest nu încetează să se pregătească. Albania pune în aplicare o reformă judiciară, centrată pe lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, decizie considerată crucială pentru apropierea de Europa. Cât priveşte Serbia, devenită ţară candidată în 2014, principala sa problemă este reglementarea relaţiilor cu Kosovo, fostă provincie a sa, cu populaţie majoritar albaneză, care şi-a proclamat unilateral independenţa faţă de Belgrad în 2008. În timp ce Uniunea Europeană a recunoscut Kosovo ca stat şi i-a dat şi statutul de potenţial candidat la aderare, Serbia refuză să-i accepte independenţa.