UE vrea mai multă unitate internațională pentru a face față viitoarelor crize sanitare
Uniunea Europeană vrea solidaritate internațională pentru a putea face față mai bine viitoarelor crize sanitare. De aceea, propune un tratat internaţional privind prevenirea viitoarelor pandemii.
Mihaela Mihai, 08.04.2021, 13:07
Pandemia de COVID 19 a scos la iveală tot ce e mai bun, dar și ce e mai rău din omenire. Am asistat la acte incredibile de curaj din partea angajaților din domeniul sanitar si din partea comunităţilor din întreaga lume aproape în fiecare zi. În același timp însă pandemia a adâncit inegalitățile sociale, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferința de presă de săptămâna trecută în care a fost prezentat proiectul viitorului tratat internaţional privind prevenirea pandemiilor. O inițiativă care pleacă de la realitatea că nici un guvern şi nici o instituţie nu poate face faţă pe cont propriu ameninţării unor viitoare crize medicale.
Pandemia de COVID 19 este mai mult decât o problemă de sănătate. A afectat toate sectoarele societății noastre, a scos la iveală punctele tari, dar si slăbiciunile, a spus și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cel care a vorbit pentru prima dată de un asemenea tratat în noiembrie anul trecut.
Problema nu se pune dacă va apărea o viitoare pandemie, ci când. Trebuie să ne pregătim. Nu avem timp de pierdut, a mai afirmat responsabilul comunitar.
În opinia sa și a celorlalți semnatari ai declarației comune, un tratat internaţional privind pandemiile trebuie adoptat în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru a permite ţărilor din întreaga lume să își consolideze capacităţile la nivel naţional, regional şi mondial. Tratatul ar urma să asigure un acces universal şi echitabil la vaccinuri, medicamente şi produse de diagnosticare sigure, eficiente şi la preţuri accesibile.
Tratatul ar urma să precizeze, de asemenea, că sănătatea oamenilor, a animalelor şi a planetei sunt legate între ele şi ar trebui să ducă la responsabilităţi comune, transparenţă şi cooperare la nivel global.
Este timpul să ne unim forțele să construim o apărare anti-pandemică pentru viitoarele generații. Trebuie să transformăm voința politică în acțiuni concrete așa cum au făcut înaintașii noștrii după atrocitățile din cel de-al doilea război mondial, a conchis Charles Michel. Ideea sa are până acum sprijinul oficial al liderilor din Franța, Germania, Portugalia, România, Marea Britanie,dar și din Serbia, Ucraina sau din Rwanda, Kenya,Chile și Costa Rica.
Lipsește deocamdată susținerea din partea unor ţări importante precum Statele Unite, Rusia sau China, dar directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, este convins că la negocierile viitoare vor participa toate statele membre ale OMS.