UE va impune sancţiuni Poloniei
Guvernul de la Varşovia pregăteşte o ofensivă diplomatică pentru a contracara decizia Comisiei Europene de a propune suspendarea dreptul de vot al Poloniei în Consiliu.
Gabriela Mitrovici, 08.01.2018, 14:19
Forul european vrea să ia această măsură inedită de activare a Articolului 7 din Tratatul UE, pentru că parlamentul polonez a adoptat în decembrie două legi prin care creşte controlul puterii executive asupra sistemului judiciar.
Comisia Europeană i-a dat guvernului de la Varşovia un termen de trei luni pentru a reveni asupra acestui pachet de legi, care, în opinia Bruxelles-ului, prezintă un risc evident de încălcare a statului de drept. În acest context, executivul polonez a anunţat o ofensivă diplomatică care a început săptămâna trecută, când noul premier Mateusz Morawiecki s-a întâlnit la Budapesta cu omologul său ungar, Viktor Orban. Întâlnirea a fost un gest se susţinere pentru Polonia şi de atragere a altor ţări, cel puţin a celor din Grupul de la Vişegrad, Cehia şi Slovacia, spre o poziţie consolidată.
Ungaria, care are şi ea o relaţie dificilă cu Comisia Europeană tot din cauza unor chestiuni care ţin de statul de drept, a anunţat încă din decembrie că va bloca prin veto orice acţiune a forului comunitar împotriva Poloniei. Premierul ungar, Viktor Orban, declarase atunci că demersul Comisiei Europene este inechitabil şi nedrept.
Ofensiva diplomatică a Poloniei va continua mâine cu o întâlnire a premierului polonez cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmată, pe 15 ianuarie de discuţii cu responsabilii bulgari, având în vedere că această ţară a preluat, de la 1 ianuarie, preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Amintim că în decembrie vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a anunţat că forul comunitar va propune activarea articolului 7 din tratat: Din nefericire, îngrijorarea noastră a crescut pentru că într-o perioadă de doi ani a fost adoptat un număr semnificativ de legi, 13 în total, care supun unui risc grav independenţa justiţiei şi separarea puterilor în Polonia. Sunt afectate structura sistemului judiciar, Tribunalul Constituţional, Curtea Supremă, instanţele de drept comun, Consiliul Naţional al Magistraturii, Parchetele şi învăţământul juridic. Factorul comun al tuturor acestor modificări legislative este faptul că abilităţile executivului sau legislativului sunt stabilite astfel încât majoritatea guvernamentală poate interveni sistematic, politic, în numirea judecătorilor din fruntea tuturor structurilor şi în funcţionarea acestor autorităţi juridice, ceea ce compromite complet independenţa justiţiei.
Activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii este o măsură inedită; o procedură complexă, care nu a mai fost folosită până acum, ce poate merge până la suspendarea dreptului de vot în Consiliu, în situaţia în care o ţară încalcă grav regulile statului de drept.
Suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliu va fi, însă, greu de realizat, întrucât necesită un vot unanim al tuturor celorlalte state membre ale blocului comunitar.