UE – UK la două săptămâni de la divorțul efectiv
Mâine se împlinesc două săptămâni de la divorțul definitiv dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană.
Mihaela Mihai, 14.01.2021, 09:58
Este un nou început. Cred că este începutul unei relații minunate dintre Regatul Unit și prietenii și aliații noștri din Uniunea Europeană, a declarat premierul britanic, Boris Johnson, la scurta ceremonie în timpul căreia a semnat acordul prin care sunt reglementate relațiile bilaterale după data de 1 ianuarie, când a devenit definitiv divorțul dintre Londra și Bruxelles.
Vom continua să colaborăm cu Marea Britanie în domeniile de interes reciproc, a dat asigurări și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru care încheierea acordului, în ajun de Crăciun, a fost o miză importantă. Înțelegerea, obținută după zece luni de negocieri adesea obositoare, cuprinde un acord de liber schimb, fără tarife și cote în materie de bunuri, prevederi legate de parteneriatul economic şi social, care acoperă numeroase domenii precum transportul aerian, cel rutier, energia, lupta împotriva schimbărilor climatice sau pescuitul, dar și legate de la cooperarea în materie de cercetare sau securitate.
În prima zi lucrătoare de după Anul Nou, părea că lucrurile merg în direcția cea bună. Circulația prin Eurotunelul de sub Canalul Mânecii s-a desfăşurat normal, fără nici un incident. În mare parte și pentru că traficul la început de an vehiculelor a fost mai redus, ca urmare a restricţiilor impuse pentru a împiedica răspândirea coronavirusului, dar și pentru că în Marea Britanie, oamenii simpli și companiile și-au făcut stocuri de teama că tranziţia post-Brexit s-ar fi putut încheia fără un acord comercial.
Câteva zile mai târziu însă, marile companii britanice şi lanţurile de magazine importante au început să descopere birocraţia post-Brexit, motiv serios de nemulțumire. Pentru a exporta în Uniunea Europeană, aceste firme trebuie să depună acum declaraţii vamale. Unul dintre cele mai mari magazine din Marea Britanie, de unde pot fi cumpărate de la produse alimentare până la haine şi mobilă, a avertizat că birocrația vine la pachet cu costuri mai mari pentru toată lumea.
Nici pescarii scoțieni nu par a fi scutiți de noua birocrație. S-au trezit nevoiți să își oprească o perioadă exporturile de fructe de mare către piaţa europeană. Se tem chiar că afacerile lor ar putea dispărea după introducerea certificatelor de sănătate, a declaraţiilor vamale şi a altor documente care adaugă zile în plus la termenele de livrare şi costuri suplimentare pentru fiecare transport.
La rândul lor, muzicienii se plâng că, dacă ar avea un turneu de făcut, nu s-ar mai putea deplasa liber. Ar avea nevoie de viză.
Oricare ar fi problemele apărute deja sau care se vor mai ivi în viitor, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ține să precizeze: Marea Britanie este acum o țară terță, dar rămâne un partener de încredere și un aliat important. Împărtășim aceleași valori, avem aceleași interese.