UE trebuie să pregătească de acum valul doi de vaccinări
Comisia Europeană mizează pe intensificarea campaniei de vaccinare anti-Covid, însă deja pregătește achiziții pentru perioada 2022 - 2023, în condițiile în care se estimează că va fi necesară o a treia doză de vaccinuri pentru populație.
Cătălin Gomboș, 19.04.2021, 18:13
Campania de vaccinare începe să prindă viteză în statele Uniunii Europene, după ce într-o primă etapă fusese criticată pentru lentoarea cu care se desfășoară, o lentoare care, pe de-o parte, s-a datorat piedicilor de natură birocratică, iar pe de altă parte, problemelor legate de vaccinuri – fie întârzieri de livrare, fie reacții adverse care au dus la suspendări ale folosirii anumitor produse.
Uniunea Europeană, în ansamblul său, este încă departe de nivelul atins de țările cele mai performante în ceea ce privește vaccinarea, cum este cazul Israelului, Marii Britanii și Statelor Unite. Pragul de 100 de milioane de cetățeni vaccinați a fost atins doar recent și, dintre aceia, doar puțin peste un sfert au fost vaccinați și cu cea de-a doua doză, ceea ce înseamnă că mai este mult până când se va atinge pragul pe care și l-a propus Comisia, de 70% din populația UE. Comisia așteaptă însă ca în semestrul 2 al acestui an să îi fie livrate numai de la Pfizer Bio’n’Tech aproximativ 250 de milioane de doze.
Dincolo de eforturile de a vaccina o parte cât mai mare a populației, Bruxelles-ul se gândește, deja, la următoarea campanie de vaccinare. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen:
Pentru a ne pregăti pentru viitor, învățăm din experiențele primei faze a răspunsului nostru la pandemie. Este clar că pentru a învinge virusul în mod decisiv, va trebui să fim pregătiți pentru următoarele: La un moment dat, s-ar putea să avem nevoie de încă un rapel pentru a întări și prelungi imunitatea; și dacă apar mutații va trebui să dezvoltăm vaccinuri adaptate noilor variante ale virusului; și vom avea nevoie de ele devreme și în cantități suficiente. Având în vedere toate acestea, trebuie să ne concentrăm asupra tehnologiilor care și-au dovedit valoarea, cum este cazul vaccinurilor de tipul ARN-mesager.Pe baza tuturor acestor lucruri, începem acum o negociere cu BioNTech-Pfizer pentru un al treilea contract. Acest contract o să prevadă livrarea a 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccin în perioada 2022-2023. Și va presupune că nu numai producerea vaccinurilor, ci și a tuturor componentelor esențiale va avea loc în UE.
La scurt timp după anunțul președintei Comisiei Europene, managerul Pfizer a afirmat că, cel mai probabil, o a treia doză a vaccinului va fi necesară la 6 – 12 luni de la cea de-a doua, iar ulterior, până la dispariția pandemiei, oamenii vor trebui vaccinați anual împotriva coronavirusului.