UE supravieţuieşte şocului energetic, spune Comisia Europeană
Uniunea Europeană dă dovadă de rezistență în fața șocului provocat de majorarea prețurilor la energie, în urma războiului început de Rusia în Ucraina, crede executivul comunitar.
Mihaela Mihai, 18.05.2023, 08:07
Economia Uniunii Europene a evitat recesiunea. A făcut progrese în primele trei luni din acest an și ne așteptăm să înregistreze o creștere moderată și în următoarea perioadă, cu aceste cuvinte a început comisarul european pentru afaceri economice și monetare, Paolo Gentiloni, prezentarea celor mai noi estimări ale Comisiei privind creșterea Produsului Intern Brut în Uniunea Europeană, așa numitele previziuni de primăvară.
Şi potrivit datelor provizorii ale Eurostat, Uniunea a avut o creștere economică de 0,3 la sută în primele trei luni ale anului, iar zona euro, care grupează statele care folosesc moneda unică europeană, de 0,1 la sută.
Nu este nici pe departe o creștere semnificativă, dar este un semn că economia europeană începe să depășească impactul negativ al invaziei rusești din Ucraina, care a dus la o criza energetică de amploare. Un progres care se datorează pe de o parte reducerii dependenței de combustibilii rusești, scăderii considerabile a consumului de gaze, iar pe de altă parte unei ierni mai blânde ca de obicei.
În plus, prețul energiei a început să scadă, iar efectele se văd în întreaga economie, prin reducerea costurilor de producție în cazul firmelor și facturi mai mici la curent pentru gospodării.
Ne așteptăm ca în acest an creșterea economică să fie de 1 la sută în Uniunea Europeană și de 1.1 procente în zona euro. Nu vorbim așadar de recesiune până la final de an, ci de o creștere timidă, a ținut să afirme același Paolo Gentiloni. Și tot el spune:
După problemele din ultimele două trimestre, consumul privat va începe să crească ușor în acest an. Totuși, inflația va continua să afecteze puterea de cumpărare a gospodăriilor.
În pofida reducerii prețurilor la energie, inflația va rămâne așadar o problemă. Iar Comisia se așteaptă la o rată de 6.7 la sută în acest an în Uniunea Europeană și de 5.8 la sută în zona euro.
Războiul început de Rusia în Ucraina va rămâne multă vreme de-acum un factor de incertitudine. Este o problemă de ordin umanitar și geopolitic, dar și un risc însemnat asupra economiei, a mai afirmat Paolo Gentiloni.
Comisia Europeană nu exclude nici apariția unor noi provocări ca urmare a ceea ce numește turbulențele din sectorul bancar și de aceea avertizează că poate avea loc o înăsprire mai pronunțată a condițiilor de creditare.