UE suplimentează ajutorul financiar de urgenţă pentru Venezuela
Comisia Europeană suplimentează ajutorul financiar de urgenţă pentru Venezuela cu 50 de milioane de euro.
Arina Petrovici-Matei, 08.04.2019, 12:19
Comisia Europeană suplimentează ajutorul financiar de urgenţă pentru Venezuela cu 50 de milioane de euro, pentru a-i sprijini pe oamenii vulnerabili, în contextul în care criza socială și economică din această ţară sud-americană continuă să se înrăutățească.
Măsura este parte a angajamentului Uniunii Europene de a mobiliza asistență suplimentară, în conformitate cu deciziile Grupului Internațional de Contact, constituit tocmai pentru a permite acordarea de asistență urgentă potrivit principiului umanitar international şi pentru a stabili garanțiile necesare pentru un proces electoral credibil în Venezuela.
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a subliniat că Bruxellesul lucrează la întărirea cooperării internaționale pentru a se asigura că ajutorul umanitar, inclusiv acest nou angajament, ajunge la oamenii nevoiași atât din interiorul, cât şi din afara Venezuelei, fără părtinire, prin canale independente şi fără nici o încercare de a politiza livrarea ajutorului.
În ultimele săptămâni, am urmărit cu mare preocupare evenimentele din Venezuela, deteriorarea condiţiilor economice şi sociale, polarizarea tot mai accentuată în contextul crizei economice, dar şi semnele îngrijorătoare privind o posibilă escaladare a violenţei. Vrem să subliniem încă o dată că respingem cu fermitate recurgerea la forţă ca manieră de abordare a crizei actuale. În acelaşi timp, condamnăm ferm orice violare a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale şi facem apel la restaurarea deplină a ordinii constituţionale democratice şi a statului de drept, începând cu respectarea prerogativelor şi imunităţii tuturor membrilor Adunării Naţionale.
La rândul său, comisarul pentru Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor Christos Stylianides a explicat că acest ajutor suplimentar include adăposturi de urgență, asistență medicală, alimentară, acces la apă și canalizare, precum și servicii destinate educației copiilor.
Venezuela trece prin al cincilea an de recesiune economică și hiperinflație. Această situație a dus la prăbușirea serviciilor de sănătate și educație, penurie de alimente și medicamente, violență și insecuritate. Rata de malnutriție la copii este la nivel critic în anumite regiuni. Ajutorul Uniunii Europene a ajuns la grupurile cele mai vulnerabile, cum ar fi copiii sub cinci ani, mamele însărcinate și care alăptează, persoanele în vârstă și grupurile indigene.
Criza a declanșat strămutări fără precedent ale populației. Statisticile ONU arată că aproximativ 3 milioane şi jumătate de venezueleni s-au risipit în ţări din întreaga regiune – majoritatea în Columbia, Peru şi Ecuador – în cadrul celui mai mare flux migrator înregistrat vreodată în America Latină.