UE și tinerii. Viitorul la timpul prezent
Milioane de tineri europeni au participat deja la programe precum Erasmus, Erasmus Plus, Serviciul European de Voluntariat și la Corpul European de Solidaritate în ultimii 35 de ani.
Daniela Vasilescu, 17.05.2022, 08:49
Declarația îi aparține șefei Biroului Parlamentului European în România, Mădălina Mihalache și a fost făcută la o dezbatere recentă despre Uniunea Europeană și tineri. Ea a mai adăugat că acestea trebuie să rămână actuale și să răspundă adecvat nevoilor societății și tinerilor de astăzi.
Anul European al Tineretului nu este numai despre părțile pozitive și programele europene de succes, spune Victor Negrescu, membru în Parlamentul European. Potrivit acestuia, unul din doi tineri din România întâmpină probleme în privința performanței școlare, iar același procent se află în risc de abandon școlar. De aceea, România ar trebui sa aplice cât mai repede programele de educație și ocupare destinate tinerilor din Planul Național de Redresare și Reziliență și să implementeze garanția europeană pentru copii.
Victor Negrescu: Tocmai să avem o intervenție de la o vârstă cât mai fragedă, asta e o propunere europeană, banii sunt oferiți de Uniunea Europeană. De la o vârstă cât mai fragedă pentru a sprijini tinerii, pentru a fi integrați în zona educațională, pentru a avea o locuință decentă, pentru a avea acces la o hrană adecvată. Deci, toate lucrurile acestea sunt prevăzute acolo și este foarte important ca ele să se transforme în lucruri concrete.
Tinerii au nevoie să fie consultați, reprezentați și să fie implicați în luarea deciziilor care îi privesc, spune preşedintele Consiliului Tineretului din România, Gabriel Carnariu, care speră ca prin legea tineretului acest lucru să se și întâmple:
Trebuie să încurajăm o mai bună participare a tinerilor și asta trebuie să reprezinte Anul European al Tineretului, de fapt, un boost la potențialul pe care noi îl avem ca țară, ca tineri și cumva să reușească să ne apropie, să ne atragă din nou de această societate, să dorim din nou să trăim în România, să rămânem aici, să prosperăm aici, să ne dezvoltăm business-urile aici. România trebuie să devină o țară atractivă, tinerii nu trebuie forțați să rămână aici, ci mai degrabă România să aibă capacitatea să fie ofertantă alături de toate celelalte țări din Uniunea Europeană .
Prin acțiunile derulate în acest an dedicat tineretului, autoritățile europene își propun să scoată în evidență rolul important pe care îl joacă tinerii în construirea unui viitor mai bun. Există și o platformă online dedicată unde se pot găsi numeroase informații, dar și o hartă interactivă a activităților, care vă permite să parcurgeți evenimentele și activitățile organizate în Europa cu prilejul Anului European al Tineretului.