UE şi situaţia din Afganistan
Uniunea Europeană sprijină inițiativa de pace pentru Afghanistan lansată de președintele țării, Așraf Ghani, care s-a arătat gata să poarte discuții cu mișcarea talibană.
Cătălin Gomboș, 03.04.2018, 12:48
Așraf Ghani a anunțat, recent, că vrea să poarte discuții cu talibanii și că, în schimbul păcii, ar accepta, printre altele, transformarea mișcării acestora într-una politică, eliberarea prizonierilor capturați de forțele guvernamentale și ridicarea sancțiunilor care vizează gruparea. Planul lui Așraf Ghani – care este dispus să lanseze convorbiri de pace fără a pune pre-condiții – a primit sprijinul participanților la o conferință dedicată Afghnistanului organizată în capitala Uzbekistanului, Tașkent. Au participat reprezentanți ai statelor din regiune dar și ai puterilor europene, Japoniei, Statelor Unite, Rusiei și statelor din Golf. Dintre organizații, au fost prezente ONU și Uniunea Europeană, care este unul dintre principalii donatori ai Afghanistanului, cu o contribuție de peste 5 miliarde de dolari. Bruxellesul oferă, deja, asistență pentru reconstrucție, protejarea drepturilor omului, promovarea egalității de gen, antrenarea forțelor de securitate și managementul frontierelor.
Prezentă la reuniune, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a atras atenția că Uniunea Europeană are o importantă expertiză în ceea ce privește asigurarea păcii: Afghanistanul s-a schimbat, deja, enorm. Această schimbare trebuie să fie păstrată, consolidată și ireversibilă. Anul acesta și anul viitor populația Afghanistanului își va desemna din nou reprezentanții în alegerile parlamentare și prezidențiale. Uniunea Europeană sprijină procesul electoral cu investiții și consiliere și vrem ca următoarele alegeri să fie inclusive, transparente și credibile pentru a consolida democrația în Afghanistan, întrucât acesta este un element cheie pentur orice renaștere afghană și pentru un Afghanistan pașnic. Dacă suntem aici astăzi este, în primul rând, pentru a sprijini procesul de pace. Propunerea președintelui Așraf Ghani reprezintă o oportunitate care nu poate fi irosită. Talibanii trebuie să ia o decizie și să arate că au curajul de a face pace. Sunt aici astăzi pentru a arăta disponibilitatea europeană de a sprijini procesul de pace cu toate instrumentele care ne stau la dispoziție: de la sprijin economic la forța noastră diplomatic, de la susținerea politică la expertiza noastră tehnică. Uniunea Europeană s-a născut ca un proiect pentru pace: asta a fost și va fi întotdeauna Uniunea noastră. La început, scopul săü a fost să aducă pacea în Europa și de aceea avem o experiență unică în ceea ce privește numeroasele căi care duc la pace, dar și numeroasele obstacole în calea acesteia – care pot fi depășite.
Insurecția talibană se deșfășoară, deja, de mai bine de 16 ani, iar mișcarea pare imposibil de învins pe cale militară și a reușit, chiar, să obțină controlul unei părți din Afghanistan. La momentul invaziei americane din 2001, care a fost o reacție la atacurile din 11 septembrie, Afghanistanul se afla, deja, de mai bine de două decenii în conflict – mai întâi, în anii ’80, invazia Uniunii Sovietice și războiul mujahedinilor cu aceasta, apoi, în anii ’90, conflictul civil dintre mujahedini urmat de luptele dintre aceștia și mișcarea talibană.