UE şi scandalul spălării de bani în Letonia
Comisia Europeană continuă să fie preocupată de spălarea de bani și să facă eforturi pentru combaterea acestui fenomen.
Cătălin Gomboș, 27.08.2018, 11:40
Comisia Europeană continuă să fie preocupată de spălarea de bani și să facă eforturi pentru combaterea acestui fenomen. Eforturile s-au intensificat în contextul unor scandaluri care au implicat sistemul bancar din Letonia. Cătălin Gomboș:
Eforturile europene de combatere a spălării banilor s-au intensificat pe fondul unor scandaluri în care au fost implicate două importante bănci din Malta și Letonia. În cazul Letoniei, a treia bancă a țării, ABLV, a intrat în faliment anul acesta după ce autoritățile americane au acuzat-o de implicare în spălare de bani. Cazul ABLV nu este, însă, singular – Organized Crime and Corruption Project, o platformă care reunește peste 40 de centre de investigație, jurnaliști și organizații media din întreaga lume, scria că bănci letone au fost implicate în așa-numita schema Laundromat, prin care au fost spălate fonduri totale de 21 de miliarde de dolari. De altfel, Reuters notează că numeroase letone au încercat, după 1991, să se promoveze drept porți de acces pe piețele occidentale pentru capitalul din Rusia și alte țări din spațiul ex-sovietic, iar la un moment dat, clienții străini aveau în băncile respective depozite de 12 miliarde de euro.
Pe fondul scandalurilor din ultimii ani și a măsurilor luate de Bruxelles, autoritățile letone au început să facă eforturi pentru a reduce și preveni spălarea banilor: s-a decis reducerea ponderii depozitelor cetățenilor străini, au fost introduse noi reglementări și amenzi pentru spălarea banilor, s-a interzis implicarea băncilor în companii off-shore. Aceste eforturi sunt monitorizate la Bruxelles, după cum declara unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei, Christian Wigand: După cum știți, una dintre prioritățile comisiei Juncker este lupta împotriva evaziunii fiscale, a spălării de bani și a finanțării terorismului. Reglementările în domeniu au fost îmbunătățite prin cea de-a patra directivă împotriva spălării banilor, care a intrat în vigoare pe 17 iunie, și prin cea de-a 5-a directivă împotriva spălării banilor, care a intrat în vigoare pe 9 iulie. Așadar se muncește mult în acest domeniu – de exemplu, știm că există un grup de țări de risc, extra-comunitare. În ceea ce privește implementarea legislației, o monitorizăm cu atenție, există și un număr de proceduri de infringement cu privire la a 4-a directivă împotriva spălării de bani care au fost demarate și vizează aproximativ 20 de țări, iar Letonia se află printre aceste țări. A primit opinia Comisiei cu privire la implementarea legislației împotriva spălării de bani, deci continuăm să lucrăm la toate aceste aspecte pentru a ne asigura că avem reglementări riguroase care sunt implementate pe întreg teritoriul UE.
Comentariile purtătorului de cuvânt al Comisiei au fost făcute în aceeași zi în care MoneyVal, organism al Consiliului Europei însărcinat cu monitorizarea măsurilor luate împotriva spălării banilor, observa că deși Letonia a adoptat cadrul legal necesar, acesta trebuie implementat și sunt necesare, printre altele, mai multe anchete și mai multe trimiteri în instanță.