UE şi Australia au lansat negocieri pentru un acord comercial
Uniunea Europeană și Australia lansează negocieri pentru încheierea unui vast acord comercial. Prima rundă oficială de discuții va avea loc săptămâna viitoare la Bruxelles.
Mihaela Mihai, 25.06.2018, 11:53
Anunțul privind începerea negocierilor privind un acord de liber schimb a fost făcut la Canberra de comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, și de premierul australian, Malcolm Turnbull.
Uniunea Europeană este deja al doilea partener comercial al Australiei și vrea să își întărească poziția în zona Asia-Pacific.
Negocierile vor duce la înlăturarea barierelor din calea comerțului cu bunuri și servicii și la crearea de oportunități pentru întreprinderi. Comisia Europeană își propune totodată să stabilească norme ambițioase, contribuind astfel la modelarea comerțului mondial.
Sunt multe motive pentru care noi, cei din Europa, ne dorim legături mai strânse cu Australia. Nu doar pentru că aveți una dintre economiile dezvoltate cu cea mai rapidă creștere din lume. Dar și pentru că avem aceleași valori. Avem standarde ridicate pe piața muncii, ne pasă de mediul înconjurător, credem în sănătate și în protecția consumatorilor. Sunt standarde care îi protejează pe oameni și care ne permit în același timp să păstrăm biodiversitatea, a spus comisarul european comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom.
Iar viitorul acord dintre Uniune și Australia va permite întreprinderilor europene să concureze în condiții echitabile cu întreprinderi din țările cu care Australia are deja acorduri comerciale.
Trebuie notat în acest context faptul că în ultimii ani comerțul bilateral cu mărfuri dintre Uniune și Australia a crescut constant, ajungând la aproape 48 de miliarde de euro anul trecut, în timp ce comerțul bilateral cu servicii se ridică la aproximativ 28 de miliarde de euro.
Potrivit estimărilor făcute de autoritățile de la Bruxelles, acordul de liber schimb ar putea duce la creșterea cu peste o treime a comerțului bilateral.
Totodată, Uniunea Europeană va începe negocieri pentru încheierea unui acord comercial și cu Noua Zeelandă. Comerțul bilateral cu mărfuri s-a ridicat anul trecut la aproape 9 miliarde de euro.
Spre sfârșitul anului trecut, Uniunea a încheiat cu succes negocierile cu Japonia, iar în primăvară cu Mexic. Iar din septembrie anul trecut a intrat în vigoare acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Canada.
În tot acest timp, discuțiile cu Statele Unite privind încheierea Acordului de Liber Schimb bat pasul pe loc. Negocierile au început în 2013, însă au intrat într-un punct mort la sfârșitul anului 2016, o dată cu alegerea în fruntea Statelor Unite a președintelui Donald Trump.
Denumită oficial Parteneriat Transatantic pentru Comerț și Investiții, înțelegerea ar urma să ducă la crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume cu nu mai puțin de 800 de milioane de locuitori. Acordul ar urma să includă 50 la sută din producţia industrială mondială, 30 la sută din comerţul internaţional şi 20 la sută din investiţiile străine directe.