UE se solidarizează cu țările cărora Gazprom le-a sistat livrările de gaze, respinge plata în ruble
Uniunea Europeană are alte opţiuni pentru a compensa întreruperea livrărilor de gaze de către Rusia.
Mira Gomboș, 02.05.2022, 11:57
Uniunea Europeană are alte opţiuni pentru a compensa întreruperea livrărilor de gaze de către Rusia. Preşedinta Comisiei Europene a avertizat statele membre să nu încalce sancţiunile impuse Moscovei şi le-a cerut să nu cedeze în faţa presiunilor de a face plăţi în ruble pentru combustibilul furnizat de Rusia. Mira Gomboş explică:
Livrările alternative de gaze şi solidaritatea între statele membre sunt soluţiile imediate identificate de Comisia Europeană pentru a contracara sistarea furnizării de combustibil către Polonia şi Bulgaria, decisă de compania rusească, Gazprom. Preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, a calificat decizia drept şantaj şi a dat asigurări că nivelurile de stocare sunt, la ora actuală, cele mai bune posibile în întreaga Uniune. La reuniunea Grupului de coordonare în domeniul gazelor, care a avut loc în aceeaşi zi în care Polonia şi Bulgaria au fost sancţionate de Rusia pentru că au refuzat să plătească în ruble gazele furnizate, s-au discutat variante de atenuare a impactului unor eventuale viitoare întreruperi ale aprovizionării.
Ursula von der Leyen: Utilizarea de către Kremlin a combustibililor fosili pentru a încerca să ne şantajeze nu ne surprinde deloc. Răspunsul nostru va veni imediat într-un mod unit şi coordonat. În primul rând, ne vom asigura că decizia Gazprom are cel mai mic impact posibil asupra consumatorilor europeni. Kremlinul a eşuat încă o dată în această încercare de dezbinare a cetăţenilor europeni. Era combustibililor fosili din Rusia se va încheia în Europa. Europa avansează în chestiunile legate de energie.
Plata în ruble pentru gazul livrat de Rusia încalcă sancţiunile impuse Moscovei, iar companiile europene care acceptă aceste tranzacţii se expun unui risc juridic cu nivel ridicat, a avertizat, de asemenea, preşedinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a amintit că aproximativ 97% dintre contractele semnate între companiile europene şi furnizorii ruşi de gaze prevăd plata în euro sau dolari şi acestea nu trebuie modificate. Avertismentul preşedintei executivului comunitar a venit în contextul în care Agenţia Bloomberg a dezvăluit că zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda rusă.