UE rezervã tot mai multe vaccinuri anti-COVID
Comisia Europeană a semnat zilele trecute, în numele statelor membre ale Uniunii, un contract cu societatea britanico-suedeză AstraZeneca pentru achiziţia a 300 de milioane de doze din vaccinul împotriva COVID-19, aflat în prezent în fază experimentală.
Arina Petrovici-Matei, 31.08.2020, 08:39
Acesta este primul contract semnat de Uniunea Europeană pentru cumpărarea unui potenţial vaccin împotriva noului coronavirus. Acordul prevede şi opţiunea cumpărării a 100 de milioane de doze suplimentare. În document, se stipulează şi că statele membre pot despăgubi producătorul AstraZeneca în anumite condiţii, pentru a compensa riscul ridicat al procesului de dezvoltare a vaccinului.
Dacă vaccinul se va dovedi eficient şi sigur, dozele achiziţionate în baza acestui contract vor fi distribuite proporţional statelor membre ale Uniunii Europene în funcţie de populaţia fiecăruia. Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford se află în prezent în faza a doua din trei a testelor clinice, după ce a dat rezultate promiţătoare în prima fază a testelor.
Cu doar câteva zile în urmă, Comisia Europeană a încheiat o serie de discuţii preliminare cu societatea farmaceutică americană Moderna, pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale Uniunii Europene să achiziţioneze vaccinul, precum şi să îl doneze ţărilor cu venituri mici şi medii sau să îl redirecţioneze către alte ţări europene.
Se anticipează că Executivul de la Bruxelles va dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea iniţială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale Uniunii, cu o opţiune de a cumpăra până la 80 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur şi eficient împotriva COVID-19. Comisia Europeană continuă discuţiile şi cu alţi producători de vaccinuri. De altfel, Moderna este cea de-a cincea societate cu care Bruxellesul a încheiat discuţii, după alianţa franco-britanică Sanofi-GSK, americanii de la Johnson&Johnson, germanii de la CureVac, în condiţiile în care, cu producătorul britanico-suedez AstraZeneca a semnat deja primul contract.
Preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a reafirmat că europenii investesc în societăţi care utilizează tehnologii diverse, pentru a-şi spori şansele de a dispune de vaccinuri sigure şi eficiente. Iar discuţiile cu alte companii continuă pentru a fi siguri că vaccinurile vor fi disponibile în mod rapid pe piaţă.