UE relaxează condiţiile de eliberare a cărţii albastre
Uniunea Europeană relaxează condiţiile de eliberare a cărţii albastre, permisul în baza cărora lucrătorii de înaltă calificare din afara spațiului comunitar pot venisă muncească în statele membre.
Mihaela Mihai, 23.09.2021, 08:11
Acest dosar a fost blocat timp de 4 ani. Ați reușit să ajungeți la o soluție. Ați demonstrat că Europa poate fi unită, că poate ajunge la un compromis în dosarul migrației, a afirmat comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la dezbaterea care a precedat în Parlamentul European votul care face posibilă reforma cărții albastre. Este vorba de permisul de muncă şi de şedere, care deschide calea către rezidenţă permanentă în Uniune.
Cartea albastră a fost instituită printr-o directivă adoptată în 2009 și este inspirată de certificatul verde american.
Avem nevoie în societățile noastre de doctori, ingineri, de chimiști sau profesori, a spus la aceeaşi dezbatere Ylva Johansson, care a ținut să adauge: În momentul de față pierdem cursa globală pentru talente. Migranţii cu înaltă calificare preferă America de Nord, Australia sau Noua Zeelandă. Prin acest acord însă, putem recupera teren.
Dacă până acum celor bine pregătiți care voiau să vină muncească în Uniune li se cerea să prezinte un contract de muncă sau o ofertă fermă de muncă pentru cel puţin 12 luni, prin acordul votat în Parlament, termenul scade la 6 luni.
În plus, posesorul unei cărţi albastre se va putea deplasa mai ușor dintr-un stat membru în altul, sunt accelerate procedurile de reîntregire familială şi de acces pe piaţa muncii pentru rude.
În același timp, noile reguli permit refugiaților și solicitanților de azil, ajunși în Uniune, să aplice pentru o carte albastră într-un alt stat membru decât în cel în care locuiesc acum.
În 2019, ultimul an pentru care sunt disponibile date complete, au fost eliberate în întreaga Uniune 36 mii 800 de cărţi albastre europene, dublu față de 2015. Germania a fost principala țară emitentă, cu cele aproape 29 de mii de permise eliberate în urmă cu doi ani, mult peste Polonia sau Franţa, care au pus fiecare în circulație în jur de două mii de cărți albastre. România a eliberat în urmă cu doi ani puţin peste 200 de astfel de documente.
Pentru mine, cartea albastră este mai mult decât oportunitatea de a lucra și de a face carieră în Europa. Este șansa de a avea o viață aici, a conchis aceeași Ylva Johansson.