UE – reguli obligatorii pentru salariul minim
Comisia Europeană vrea standarde comune și reguli stricte pentru stabilirea salariului minim pe economie.
Mihaela Mihai, 03.11.2020, 12:18
Salariul minim diferă de la un stat membru al Uniunii la altul. În Bulgaria, de exemplu, este de 312 de euro pe lună, în timp ce în Luxemburg ajunge la 2142 de euro. Nu este același cost al vieții în cele două țări, ținem cont și de acest lucru, dar tot rezultă o diferență mare între remunerații.
Sunt date și calcule făcute publice de Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, la prezentarea propunerii de directivă privind salariul minim adecvat în întreaga Uniune. Și tot el a ținut să adauge:Inițiativa nu își propune să aducă salariul minim la același nivel în toate țările. Vrea însă să le ofere lucrătorilor protecție și certitudinea unei retribuții minime capabile să le asigure un trai decent oriunde ar munci.
Așadar, Comisia Europeană nu își propune să stabilească un singur salariu minim, valabil în întreaga Uniune. Nici nu ar putea face acest lucru pentru că reglementarea nu ține de competența sa, ci de a fiecărui stat membru în parte. În momentul de față, această retribuție este stabilită prin lege în 21 de țări membre, printre care și România, și este rezultatul unor negocieri colective dintre angajatori şi sindicate în celelalte șase state, adică în Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia.
Comisia vrea în schimb un cadru juridic comun în ideea de a reduce diferențele și criterii clare de stabilire a salariului minim în funcție de productivitate și competitivitate. Mai vrea totodată actualizări periodice, astfel încât toți salariații să poată beneficia de un trai decent. Nu în ultimul rând, executivul comunitar încurajează negocierile colective, prin implicarea efectivă a partenerilor sociali, și cere statelor membre să îi prezinte în fiecare an informații cu privire la mecanismele de stabilire a salariilor.
De la criza financiară, începută în anul 2008, am aflat că cei mai afectați de probleme sunt cei care câștigă puțin. Tot ei sunt cei care au beneficiat cel mai puțin de pe urma redresării economice. Acum, în plină pandemie, este nevoie de această inițiativă atât din punct de vedere economic, cât și politic. Din nou cel mai mult de pierdut au cei cu salarii mici. Dacă nu luăm măsuri, pandemia va adânci inegalitățile, atrage atenția același Valdis Dombrovskis, în portofoliul căruia intră economia în serviciul cetățenilor.
Propunerea de directivă trebuie negociată acum cu Parlamentul european și cu miniștrii de resort din statele membre. După ce noile reguli vor fi adoptate, țările au la dispoziție doi ani pentru a le transpune în legislația națională.