UE recompensează orașele prietenoase cu mediul
Comisia Europeană recompensează eforturile marilor orașe de a reduce poluarea și de a îmbunătăți calitatea vieții.
Mihaela Mihai, 25.03.2024, 10:05
Inițiativa Comisiei Europene de a ajuta orașele în tranziția către o economie verde, fără gaze cu efect de seră, a fost lansată de la o realitate consemnată în statisticile oficiale. 75 la sută din cetățenii Uniunii trăiesc în orașe. În întreaga lume, orașele generează peste 70 la sută din emisiile de dioxid de carbon și consumă peste 65 la sută din resursele de energie.
Acțiunea municipalităților este așadar crucială pentru atenuarea schimbărilor climatice.
Startul în misiunea Uniunii Europene pentru orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic a fost dat în toamna anului 2021 ca parte a programului Orizont Europa, de cercetare, inovare și dezvoltare durabilă.
Bruxelles-ul a invitat atunci municipalitățile din statele membre și din țări asociate, precun Turcia, să prezinte un plan general vizând atingerea neutralității climatice în toate sectoarele, cum ar fi energia, clădirile, gestionarea deșeurilor și transporturile, împreună cu proiectele aferente de investiții.
Perioada de exprimare a interesului s-a încheiat în ianuarie 2022. În total, 377 de orașe și-au depus candidatura pentru a face parte din această misiune.
Într-o primă etapă, experți independenți au evaluat fiecare dosar în parte. Comisia a aplicat apoi criterii suplimentare pentru a asigura un echilibru geografic și o diversitate cât mai mare în ceea ce privește dimensiunea, impactul și ideile inovatoare.
A fost întocmită apoi o listă scurtă cu peste o sută de primării, printre care au figurat și 3 din țara noastră, din sectorul doi din București, Cluj Napoca și Suceava.
De câștigat a avut doar Cluj Napoca, oraș care a primit în octombrie anul trecut eticheta misiunii alături de alte 9 municipalități, precum Mannheim din Germania, Madrid și Valencia din Spania, Klagenfurt din Austria și Stockholm din Suedia.
23 de noi orașe au fost recompensate zilele trecute, de data aceasta nici unul din România. Printre laureați figurează în schimb Salonic din Grecia, Pecs (Ungaria ), Malmö (Suedia), Guimaraes și Lisabona (Portugalia), Florența, (Italia), Marsilia și Lyon (Franța), Limassol (Cipru) și Izmir (Turcia).
Proiectele pot fi consultate prin intermediul unei platforme online, net zero cities.