UE, războiul civil libian şi posibila intervenţie a Turciei
Uniunea Europeană este tot mai îngrijorată de recentele evoluții din Libia, marcată de o intensificare a conflictului intern alimentat și de unele țări prin sprijinul pe care îl acordă celor două părți.
Cătălin Gomboș, 09.01.2020, 12:38
Uniunea Europeană este tot mai îngrijorată de recentele evoluții din Libia, marcată de o intensificare a conflictului intern alimentat și de unele țări prin sprijinul pe care îl acordă celor două părți.
Cel de-al doilea război civil libian s-a intensificat în 2019, când comandantul forțelor din est, generalul Khalifa Haftar, a lansat o ofensivă în direcția Tripoli. Haftar, care l-a ajutat pe fostul dictator Muammar Gaddafi să preia puterea în 1969 însă, ulterior, a ajuns un oponent al acestuia, este sprijinit de Egipt, Emiratele Arabe Unite și Rusia. Forțele generalului au capturat recent orașul strategic Sirte, ultimul bastion al lui Gaddafi în precedentul război civil, iar continuarea atacurilor către Tripoli și Misrata riscă să ducă la o intensificare a conflictului. Haftar este aliat cu guvernul nerecunoscut internațional de la Tobruk. Guvernul recunoscut de comunitatea internațională este cel de la Tripoli, iar cel mai activ susținător al acestuia este guvernul turc. Ankara a decis chiar și să trimită forțe în Libia, ceea ce reprezintă un nou motiv de îngrijorare pentru Uniunea Europeană, care pledează pentru o soluționare pașnică a situației.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano: Astăzi se impune mai mult ca niciodată să lucrăm pentru o soluționare politică a crizei din Libia și Uniunea Europeană le cere tuturor părților să se implice în procesul politic, sub coordonarea ONU și a trimisului special al ONU. Uniunea Europeană va depune toate eforturile în vederea găsirii unei soluții pașnice, negociate la acest proces. Acestea sunt limitele și premizele în baza cărora lucrăm. Continuăm să fim implicați.
Nu am anunțat, până acum, vreo misiune specială, dar subliniem că Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă se implică puternic și comunică cu toți partenerii semnificativi, și ceea ce este important este să ajungem la o soluție politică. Escaladarea violențelor nu duce decât la mai multă suferință, la distrugeri mai mari și la o mai mare instabilitate regională. Suntem la curent și cu recenții pași și recentele anunțuri ale partenerilor noștri turci și poziția noastră este aceeași ca și până acum: orice intervenție militară, orice asistență militară, orice amestec extern în acest conflict nu va face decât să îngreuneze găsirea unei soluții politice și va spori instabilitatea. În plus, le reamintim constant tuturor partenerilor noștri și tuturor actorilor implicați că este esențial și obligatoriu să respecte embargoul ONU pe armament.
Situația din regiune a fost complicată și de un memorandum dintre Turcia și guvernul de la Tripoli privind delimitarea jurisdicției în Marea Mediterană, unde există importante zăcăminte de gaze naturale vizate inclusiv de state membre UE. Poziția Bruxellesului este că memorandumul încalcă legislația maritimă dar și drepturile suverane ale unor state terțe din regiune.