UE propune un plan de urgenţă pentru Italia în materie de migraţie
Imigraţia ilegală are nevoie de un 'răspuns european', crede preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Mihaela Mihai, 21.09.2023, 09:03
Avem o obligație de respectat ca parte a comunității internaționale.Am ținut cont de acest lucru până acum. Facem acest lucru și astăzi, vom face și în viitor, a spus șefa executivului comunitar în vizita pe care a făcut-o pe insula Lampedusa alături de premierul Italiei, Giorgia Meloni. Insula a devenit în ultimii ani poarta de intrare în Europa a unui număr însemnat de migranți care pleacă apoi spre alte țări din Uniune. Ursula von der Leyen a ținut însă să precizeze în fața jurnaliștilor:
Vrem ca noi să decidem cine intră pe teritoriul Uniunii Europene și în ce condiții. Pentru că nu poate fi vorba de contrabandiști și traficanți.
Potrivit autorităților de la Roma, peste 127 de mii de oameni au intrat în Italia până acum în acest an, de aproape două ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă din 2022. Cei mai mulți dintre ei sosesc pe Lampedusa, care se află cel mai aproape de coastele africane ale Mării Mediterane. De multe ori, centrele de primire de pe această insulă sunt supraaglomerate, iar poliția este nevoită să intervină pentru a pune capăt incidentelor.
Nu vom rezolva niciodată problema dacă vorbim doar despre redistribuire, a atras atenția șefa guvernului de la Roma, Giorgia Meloni.
Iar Comisia Europeană propune un plan de urgență menit să gestioneze situaţia actuală. Bruxelles-ul intenţionează mai întâi să intensifice asistenţa acordată Italiei prin Agenţia pentru Azil a Uniunii Europene şi Garda de Coastă, Frontex, pentru a asigura înregistrarea rapidă a migranţilor.
Frontex ar urma totodată să intensifice și să își extindă misiunile de supraveghere pe mare. Comisia vrea totodată un transfer mai rapid al persoanelor care sosesc pe insulă, inclusiv în alte ţări europene.
Planul prevede, de asemenea, îmbunătăţirea dialogului cu principalele ţări de migrație în vederea returnării cetăţenilor lor care nu îndeplinesc condiţiile de azil, în special Guineea, Coasta de Fildeş, Senegal şi Burkina Faso.
Este menţionată, totodată, nevoia unor acorduri cu ţările de tranzit pentru a reduce numărul de plecări, în special Tunisia, de unde se îmbarcă cei mai mulți oameni care sosesc pe Lampedusa.
Uniunea Europeană trebuie să găsească soluţii pe termen lung la problema numărului mare de migranţi care sosesc din Africa înainte de alegerile de anul viitor, este de părere președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Trebuie să trecem de la vorbe la fapte, altfel cetățenii nu vor mai înțelege nimic din ce facem noi ca autorități, a conchis ea.