UE prelungeşte sancţiunile pentru acţiunile împotriva integrităţii teritoriale a Ucrainei
UE a extins pentru încă şase luni sancţiunile impuse Rusiei, ca urmare a implicării în conflictul din estul Ucrainei, unde situaţia continuă să fie incertă.
Daniela Coman, 14.03.2018, 11:42
UE a extins pentru încă şase luni sancţiunile impuse Rusiei, ca urmare a implicării în conflictul din estul Ucrainei, unde situaţia continuă să fie incertă. În pofida acordurilor de pace semnate în 2015, în această zonă – nu foarte departe de noi – oamenii continuă să trăiască într-o stare de tensiune, din cauza violenţelor înregistrate aproape zilnic
Sancţiunile economice au fost impuse de Uniunea Europeană după anexarea abuzivă de către Rusia a Peninsulei Crimeea, teritoriul care aparţinea Uncrainei. Din 2014 şi până în prezent, conflictul din estul Ucrainei a cauzat moartea a peste zece mii de persoane, majoritatea civili.
În urma unei evaluări amănunţite a situaţiei, Consiliul European a decis că nu se justifică modificarea regimului de sancțiuni. Astfel, sunt prelungite restricţii de călătorie în Uniunea Europeană, îngheţarea bunurilor şi interdicţia de a derula afaceri cu ţările membre pentru 150 de persoane şi 38 de companii, până pe 15 septembrie.
În vizita făcută, la începutul săptămânii, la Kiev, unde s-a întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi cu alţi demnitari ucraineni, înaltul reprezentant al Uniunii pentru politica externă şi securitate, Federica Mogherini, a dat asigurări de sprijinul oferit de Bruxelles: Sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina, pentru cetăţenii săi, pentru autorităţi, în primul rând pentru independenţa, integritatea teritorială şi suveranitatea ţării, este foarte important, dar şi pentru continuarea reformelor economice şi democratice pe care cetăţenii le aşteaptă. Vreau să remarc progresele intense şi succesele reale din ultima perioadă, dar şi contribuţia extrem de importantă în îndeplinirea obiectivelor fixate prin Tratatul de Asociere, pe care Ucraina îl are cu Uniunea Europeană. Am vorbit cu președintele Poroșenko și despre conflictul din estul țării, și l-am asigurat de sprijinul nostru. Ne menţinem punctul de vedere în ceea ce priveşte reponsabilitatea Rusiei în acest conflict şi vom menţine sancţiunile. Am aprobat 700 de milioane de euro din partea Uniunii, care vor merge sub formă de ajutor umanitar către regiunea afectată de conflict. Acest ajutor se adaugă altor tipuri de programe europene aflate deja în derulare. Aşadar, solidaritatea noastră este reală, nu doar o declaraţie de principiu. Suntem prezenţi cu ajutor financiar şi uman, pentru că noi credem în integritatea, idependenţa şi suveranitatea Ucrainei, care sunt importante inclusiv pentru securitatea Europei.
Acorduri de pace semnate la Minsk, în februarie 2015, au condus la încetarea confruntărilor armate, însă valuri de violenţe continuă să izbucnească cu regularitate de-a lungul zonei de tampon, care separă trupele guvernamentale ucrainene şi miliţiile separatiste. Ucraina beneficiază de un important sprijin politic, economic și financiar din partea Uniunii Europene. În alocarea bugetară 2014-2020, 11 miliarde de euro sunt alocați Kievului pentru dezvoltare și pentru apropierea de Uniune.