UE prelungește sancțiunile impuse pentru anexarea Crimeii
Uniunea Europeană a prelungit cu șase luni, până în martie 2022, sancțiunile care vizează persoane vinovate de subminarea integrității teritoriale a Ucrainei.
Cătălin Gomboș, 13.09.2021, 08:18
177 de indivizi și 48 de entități fac obiectul sancțiunilor care includ restricții de călătorie, înghețarea bunurilor aflate pe teritoriu european și blocarea accesului la fonduri sau alte resurse. Sancțiunile au fost impuse în 2014, în contextul în care debutaseră agresiunile Rusiei împotriva Ucrainei. La sfârșitul lui februarie, militari ruși care nu purtau însemnele naționale – așa-numiții omuleți verzi – începuseră operațiunile de ocupare a Crimeii. Planul Moscovei fusese pus în mișcare în contextul în care președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, fusese înlăturat de la putere în urma unei revolte pe care nu reușise să o înăbușe chiar dacă forțele sale folosiseră inclusiv muniție de război împotriva protestatarilor. Aceștia ieșiseră în stradă după ce, la presiunile Moscovei, Ianukovici refuzase să semneze Acordul de Asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.
După capturarea Crimeii, Rusia a și anexat acest teritoriu al Ucrainei, iar ulterior a sprijinit o mișcare separatistă în estul Ucrainei, unde a izbucnit un conflict soldat până acum cu moartea a peste 14000 de persoane.
Uniunea Europeană a răspuns la aceste acțiuni agresive prin mai multe seturi de sancțiuni, care au fost prelungite cu regularitate în condițiile în care Rusia nu a dat, până acum, vreun semn că ar fi dispusă să își schimbe comportamentul și să înceapă să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Mai mult, între Moscova și Kiev tensiunile se amplifică cu regularitate, cum s-a întâmplat în primăvara acestui an, când peste 100 de mii de militari ruși au fost mobilizați în Crimeea și în apropierea graniței ruso-ucrainene.
Bruxelles-ul a impus și sancțiuni care vizează anumite sectoare ale economiei Rusiei, valabile până la 31 ianuarie 2022 și măsuri limitate doar la teritoriul Crimeii și la orașul Sevastopol care sunt valabile până în iunie, anul viitor. În ambele cazuri sunt posibile noi prelungiri.
Criza ucraineană a dus la o deteriorare puternică a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia. Alte tensiuni au fost generate de acțiunile de spionaj și tentativele de asasinat comise pe teritoriul UE de agenți ruși, dar și de campaniile de dezinformare și tentativele de amestec în procesele electorale ale unor țări.