UE – pregătiri pentru sezonul virozelor (gripă şi Covid)
Comisia Europeană recomandă statelor membre să se pregătească pentru a răspunde unei eventuale înmulţiri a cazurilor de COVID-19 şi de gripă ce ar putea apărea în sezonul rece.
Arina Petrovici-Matei, 13.09.2022, 13:58
Ultimii doi ani au demonstrat că Uniunea Europeană se poate confrunta cu un nou val de COVID-19, care coincide cu revenirea din concedii, cu redeschiderea şcolilor şi cu scăderea temperaturilor – notează Executivul comunitar într-un raport asupra modului în care statele membre trebuie să se pregătească pentru a răspunde unei noi înmulţiri a cazurilor de COVID, ce ar putea surveni în această toamnă şi iarna care vine. În plus, este probabil ca Uniunea să se confrunte cu un sezon cu o circulaţie activă a altor virusuri respiratorii, inclusiv gripa – fapt care va constitui o provocare pentru sistemele de sănătate – avertizează Bruxellesul. Prin urmare, Comisia Europeană recomandă ţărilor membre să continue campaniile de vaccinare folosind serurile disponibile în prezent pentru a reduce spitalizările, îmbolnăvirile grave şi decesele. Iar când vor apărea vaccinurile adaptate variantelor coronavirusului să se dezvolte programe naţionale de imunizare care să descrie ce seruri trebuie folosite pentru anumite grupuri de populaţie, acordând prioritate celor din categoriile de risc, precum vârstnicii, persoanele cu comorbidităţi sau cele imunodeprimate.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat, acum zece zile, vaccinurile anti-COVID produse de companiile Pfizer-BioNTech şi Moderna care au fost adaptate pentru a oferi protecţie împotriva Omicron – varianta devenită dominantă în această perioadă, în Europa. Deşi subvarianta BA.1 înregistrează o scădere a răspândirii sale, autorităţile sanitare europene consideră că noile seruri vor oferi o protecţie mai bună (în comparaţie cu vaccinurile iniţiale) şi împotriva subvariantei BA.5, în prezent dominantă în Europa – precizează Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Iar Comisia Europeană a luat decizia de a autoriza cele două vaccinuri la doar câteva ore după recomandarea formulată de Agenţia Europeană pentru Medicamente.
Comisarul european pentru Sănătate Stella Kyriakides a transmis că alte autorizări ar trebui să urmeze în scurt timp, pentru a începe campaniile de imunizare în statele membre.
Dar, pe lângă vaccinare, Executivul comunitar subliniază şi importanţa măsurilor non-farmaceutice pentru stăvilirea pandemiei, inclusiv purtarea măştii de protecţie şi limitarea reuniunilor.