UE pregătește un mecanism mai eficient pentru a putea sancționa încălcările drepturilor omului
Comisia Europeană pregătește un mecanism mai eficient prin care Uniunea poate combate și sancționa mai eficient încălcări ale drepturilor omului în întreaga lume.
Cătălin Gomboș, 22.10.2020, 14:10
Comisia Europeană intenționează să adopte o politică de toleranță zero față de toți cei care încalcă drepturile omului, indiferent unde s-ar afla. Pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie, însă, de un sistem ceva mai flexibil decât cel actual, care este unul geografic, bazat pe țări: acolo unde există regimuri care se fac vinovate de încălcarea drepturilor omului, ele sunt supuse unor sancțiuni care pot viza oficiali, cetățeni asociați regimurilor respective sau diferite entități. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare caz în parte, trebuie adoptate sancțiuni specifice, astfel încât, în ansamblu, procedura este destul de greoaie. Simplificarea și eficientizarea acestui sistem este una dintre prioritățile actualei Comisii și a fost, de altfel, menționată și de președintele Ursula von der Leyen în discursul său despre Starea Uniunii. Se are în vedere un mecanism comun, care poate fi aplicat unor indivizi și entități indiferent din ce zonă a lumii s-ar afla și fără să mai fie nevoie să se instituie un regim de sancțiuni separate pentru fiecare țară. Noul sistem nu implică, însă, anularea sancțiunilor geografice existente în acest moment – aproximativ 40 , care vizează indivizi și entități din mai multe țări, între care Belarusul, Siria și Venezuela.
Comisia și Înaltul Reprezentant pentru politică externă i-au trimis, spre adoptare, Consiliului, un Regulament comun privind măsurile regimului de sancțiuni și o Decizie privind instituirea respectivului regim. Președintele Ursula von der Leyen a atras atenția că un astfel de sistem ar fi trebuit să existe demult și s-a arătat convinsă că votul Consiliului va fi unul pozitiv. Totodată, Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe, Josep Borrell, observa că drepturile omului sunt sub asalt în întreaga lume și că acum Europa are prilejul ca, dincolo de afirmarea valorilor, sa acționeze pentru susținerea acestoram, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Regulamentul e obligatoriu pentru autoritățile naționale și operatorii privați din UE, în timp ce Decizia este obligatorie, din punct de vedere juridic, pentru toate statele membre. Printre măsurile prevăzute de noul sistem se numără înghețarea activelor indivizilor și entităților vizate, precum și interdicții de călătorie.