UE pregătește noi inițiative pentru a stimula agricultura ecologică
Este consultare publică în Uniunea Europeană pe tema agriculturii ecologice. Ideile vor sta la baza noului plan de acțiune care urmează să fie adoptat la începutul anului viitor.
Mihaela Mihai, 11.09.2020, 10:53
Noul plan de acțiune coincide cu intenția Comisiei Europene ca până în anul 2030, 25 la sută din terenurile agricole din întreaga Uniune să fie exploatate în regim ecologic.
Trei sunt direcțiile pe care ar urma să se concentreze planul. Ar fi vorba de stimularea cererii, de încurajarea agriculturii ecologice în toate statele membre ale Uniunii și de consolidarea rolului producției ecologice în lupta împotriva schimbărilor climatice.
Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, polonezul Janusz Wojciechowski, vede, de altfel, în agricultura ecologică un aliat esențial în tranziția către un sistem alimentar mai sustenabil și o mai bună protecție a biodiversității.
Trebuie spus în acest context că alimentele din agricultura ecologică se produc cu ajutorul unor substanțe și procese naturale, cu un impact limitat asupra mediului. Este încurajată astfel utilizarea resurselor regenerabile de la fermă, sunt menținute echilibrele ecologice si fertilitatea solului, iar apa este utilizată responsabil.
Consultarea publică lansată de responsabilii de la Bruxelles are scopul de aduna opiniile și ideile venite din partea oamenilor simpli, autorităților naționale, dar și a părților interesate. Chestionarul este disponibil până la 27 noiembrie.
În același timp însă, Comisia Europeană a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică. Noile norme ar fi urmat să se aplice de la 1 ianuarie, însă din cauza crizei provocate de coronavirus pregătirile nu au decurs tocmai bine. Amânarea a fost, de altfel, solicitată și de statele membre, de Parlamentul European, dar și țările din afara Uniunii cu care există acorduri comerciale.
Potrivit Bruxelles-ului, atunci când vor fi aplicate, noile norme vor face viața mai ușoară pentru cei care practică agricultura ecologică prin simplificarea normelor de producție. În același timp, mai spune Bruxelles-ul, vor fi mai bine sprijiniți micii fermieri prin introducerea unui nou sistem de certificare în grup și va exista o abordare mai uniformă privind pesticidele.
Nu în ultimul rând, Comisia Europeană promite mai multe fonduri pentru promovarea produselor agricole ecologice. Anul viitor ar urma să existe un buget special, de 40 milioane de euro.