UE – obiective ambițioase de combatere a încălzirii climatice
Liderii statelor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind atingerea unui obiectiv mult mai ambiţios de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
Mihaela Mihai, 17.12.2020, 11:03
În privinţa dosarului schimbărilor climatice…Trebuie să spun adevărul. O bună parte a lucrărilor din această noapte a fost dedicată eforturilor de a construi unitatea pe această temă în rândul celor 27 de state membre. A fost ușor? Nu, nu a fost deloc ușor.
Cu aceste cuvinte a rezumat președintele Consiliului European, Charles Michel, negocierile purtate la summit-ul de săptămâna trecută de la Bruxelles pe tema stabilirii unor obiective mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Vom scădea aceste emisii cu cel puțin 55 la sută până anul 2030,a anunțat șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, care ținut să precizeze că se face un pas important către mult dorita neutralitate climatică din anul 2050.
Noul obiectiv asumat înlocuiește ţinta iniţială a blocului comunitar de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40 de procente faţă de nivelul din 1990, dar este sub ceea ce și-ar dori Parlamentul European, și anume o scădere cu 60 la sută.
Acordul încheiat la summit, notează agențiile de presă, ţine însă cont de unele rezerve ale unor ţări central şi est-europene. Ar fi vorba de Polonia, al cărei sistem energetic se bazează în mare parte pe cărbune, dar și de Ungaria, Cehia sau Slovacia, care se tem că nu ar putea ține ritmul cu statele mai bogate ale Uniunii. Nu va fi ușor nici pentru țara noastră, iar autoritățile au insistat că este nevoie de fonduri europene de susținere a zonele miniere, dependente de cărbune, așa cum este Valea Jiului.
Toate statele membre trebuie să aibă beneficii de pe urma acestei tranziții: creștere economică, un mediu mai curat și cetățeni mai sănătoși, dă asigurări Ursula von der Leyen.
Iar acordul convenit la summit-ul de săptămâna trecută cuprinde mai multe concesii și lasă pe seama viitoarelor reuniuni clarificarea unor aspecte importante, cum ar fi sumele de bani de care vor beneficia statele membre pentru ca economiile lor să poată face faţă tranziţiei energetice.
In plus, tot în discuțiile viitoare vor fi stabilite și ţintele naţionale de reducere a emisiilor poluante. Deocamdată, reducerea de 55 la sută este un obiectiv asumat pentru întreaga Uniune Europeană în numele ”echității şi solidarității și cu promisiunea că nimeni nu fi lăsat în urmă.
Mai trebuie spus că atingerea obiectivului climatic va implica o remodelare a economiei europene în aproape toate sectoarele, cu reforme majore în cel energetic şi al transporturilor şi de asemenea ample renovări ale clădirilor.