UE – o nouă campanie de sprijin pentru Ucraina
UE, în parteneriat cu Comunitatea Energetică Europeană și Ministerul Energiei din Ucraina, va lansa o campanie dedicată pentru a mobiliza sprijin suplimentar din partea mediului privat cu scopul de a acoperi nevoile din sectorul energetic ucrainean.
Gabriela Mitrovici, 03.11.2022, 08:15
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a vizitat Ucraina acum două zile pentru a discuta cu președintele Volodimir Zelenski, și cu partenerii internaționali despre sprijinul concret și imediat pentru sectorul energetic în dificultate.
Liderul de la Kiev a informat oficialii europeni cu privire la consecințele terorismului energetic al Rusiei, care a afectat deja grav aproximativ 40% din întreaga infrastructură energetică a Ucrainei, în special centralele termice, de cogenerare și hidroelectrice. El a reamintit că, după aderarea Ucrainei la rețeaua electrică europeană, țara sa a început să exporte energie electrică în Europa, însă procesul a fost suspendat din cauza loviturilor cu rachete și drone kamikaze ale Federației Ruse. Volodimir Zelenski a vorbit în detaliu şi despre nevoile Ucrainei în ceea ce privește refacerea infrastructurii energetice și a solicitat Comisiei să joace un rol de coordonare în atragerea de asistență din partea statelor membre ale Uniunii.
Comisarul european a precizat că, împreună cu statele membre și cu companii private, UE a livrat Ucrainei echipamente energetice de urgență în valoare de milioane de euro, dar nivelul de sprijin trebuie să fie intensificat, având în vedere escaladarea atacurilor Rusiei. În zilele următoare, Comisia, Ministerul Energiei din Ucraina și Comunitatea Energiei vor lansa o campanie dedicată pentru a mobiliza și mai mult sprijin din partea sectorului privat. Comisarul a mai anunțat că au fost alocate 13 milioane de euro pentru restaurarea laboratoarelor deteriorate de ocupanții ruși de la situl nuclear de la Chornobîl și că UE intenționează să canalizeze prin intermediul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică încă 3,5 milioane de euro ca sprijin pentru Ucraina în acest sector.
Pe lângă consolidarea în continuare a sancțiunilor energetice împotriva Federației Ruse, președintele Ucrainei a solicitat introducerea unor plafoane de preț pentru gazul rusesc, precum și limitarea furnizării de gaz lichefiat rusesc către țările Uniunii în cadrul următorului pachet de sancțiuni, care trebuie aprobat cât mai curând posibil.