UE – mai mult ajutor pentru Ucraina
UE va acorda un ajutor mai mare pentru menţinerea alimentării cu energie şi căldură în Ucraina. Iar pentru a ajuta economia ucraineană, dar şi ţările din Asia şi Africa aflate în pragul foametei, forul comunitar va sprijini exportul produselor alimentare
Gabriela Mitrovici, 29.11.2022, 08:57
Uniunea Europeană îşi va intensifica eforturile pentru a acorda Ucrainei sprijin în restabilirea şi menţinerea furnizării de energie electrică şi agent termic, a declarat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după valurile de atacuri ruseşti cu rachete împotriva infrastructurii critice ucrainene. Ea a anunţat că Uniunea ar urma să furnizeze 200 de transformatoare de dimensiuni medii şi un autotransformator mare din Lituania, un autotransformator de dimensiuni medii din Letonia şi 40 de generatoare grele din rezerva comunitară din România. Fiecare dintre aceste generatoare poate furniza energie electrică neîntreruptă unui spital de dimensiuni mici sau medii, a precizat Ursula von der Leyen şi a anunţat că forul comunitar lucrează la un nou hub energetic în Polonia pentru a permite donaţii de la terţi şi pentru a ajuta la livrarea acestora într-un mod coordonat în Ucraina, în special cu partenerii din G7.
La summit-ul internaţional privind securitatea alimentară, organizat, la Kiev, sâmbătă, la 90 de ani de la genocidul de la Holodomor, preşedintele Volodimir Zelenski a iniţiat un program umanitar – Cereale din Ucraina – care prevede achiziționarea de către parteneri a produselor alimentare de la producătorii ucraineni și trimiterea lor în țările din Africa și Asia care se află în pragul foametei.
La Holodomor, ocupaţia sovietică a supus poporul ucrainean la o foamete deliberată timp de aproape un an, iar acum Rusia foloseşte din nou alimentele ca armă, a spus preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Ca parte a agresiunii sale brutale împotriva Ucrainei, Rusia a distrus producția agricolă, a vizat silozurile de cereale și v-a blocat porturile. Astfel, Rusia privează țările cele mai vulnerabile din Africa, Orientul Mijlociu și Asia de accesul vital la alimente. Și apoi se folosește de dezinformare pentru a da vina pe alții pentru acțiunile sale josnice. Trebuie să continuăm să luptăm împotriva acestui lucru, a afirmat Ursula von der Leyen.
Sâmbătă, Comisia Europeană a anunţat că va plăti transportul a 40 de mii de tone de cereale în cadrul programului umanitar Cereale din Ucraina.