UE la summitul G20
Deschiderea Uniunii Europene către comerţul deschis şi echitabil, necesitatea reformării Organizaţiei Mondiale a Comerţului ori susţinerea Acordului de la Paris privind schimbările climatice au fost câteva dintre temele susţinute de liderii blocului comun
Arina Petrovici-Matei, 12.12.2018, 12:41
Deschiderea Uniunii Europene către comerţul deschis şi echitabil, necesitatea reformării Organizaţiei Mondiale a Comerţului ori susţinerea Acordului de la Paris privind schimbările climatice au fost câteva dintre temele susţinute de liderii blocului comunitar la summitul G20, desfăşurat în capitala argentiniană Buenos Aires. Comunicatul comun al ţărilor membre ale G20 reţine, însă, doar un compromis minimal în privinţa comerţului şi confirmă retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris.
Liderii principalelor economii mondiale observă problemele comerciale actuale, dar se abţin de la orice condamnare a protecţionismului în acest document negociat până în ultima clipă şi care a fost făcut public de Argentina, ţara gazdă. Liderii G20 subliniază, de asemenea, că sistemul comercial multilateral îşi ratează obiectivele şi susţin reforma necesară a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, pe fondul înmulţirii confruntărilor dintre Statele Unite şi partenerii lor comerciali. Grupul G20 promite să evalueze stadiul acestei reforme a OMC blamate de Donald Trump, dar contestată din alte motive şi de Beijing, în cursul summitului de anul viitor din Japonia.
Necesitatea reformării OMC a fost susţinută şi de preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker: Noi, ca europeni, credem cu tărie într-o economie deschisă şi echitabilă, adică, în comerţ. Comerţul cu restul lumii este mai important ca niciodată pentru Europa, pentru a putea sprijini cele 36 de milioane de locuri de muncă în întreaga Uniune – cu două treimi mai multe decât în anul 2000. În prezent, Europa exportă aproape 20 de milioane de joburi în afara Uniunii, un milion dintre acestea doar în Statele Unite. Am lansat, luna trecută, o nouă alianţă cu Africa, pentru a da un impuls ambelor continente, pentru investiţii sustenabile şi pentru a crea, în următorii 5 ani, circa 10 milioane de locuri de muncă în Africa. Să nu subestimăm dimensiunile vecinătăţii noastre cu Africa – ea a devenit tot mai importantă, iar noi o vom sprijini.Sigur, trebuie să elaborăm reguli; pe unele le-am adoptat deja cu ani în urmă, suntem pe cale să reformăm Organizaţia Mondială a Comerţului, cooperăm foarte bine cu Statele Unite. Cât despre schimbările climatice, reafirmăm angajamentul Uniunii Europene faţă de Acordul de la Paris.
Membrii G20 semnatari ai Acordului de la Paris privind combaterea schimbării climatice subliniază, în comunicat, că acesta este ireversibil şi se angajează la aplicarea sa deplină, ţinând totuşi cont de capacităţile specifice, având în vedere diversele situaţii naţionale. Unele ţări emergente susţin că au nevoie de mai mult ajutor decât statele avansate, pentru tranziţia energetică. În ce le priveşte, Statele Unite reamintesc într-un paragraf distinct că au denunţat Acordul de la Paris. Ele susţin că sunt angajate în favoarea creşterii economice, accesului la energie şi securitate, utilizând toate tehnologiile şi sursele energetice disponibile, însă protejând mediul.