UE la Forumul Economic Mondial de la Davos
Schimbările climatice și combaterea acestora se află în centrul atenției la Forumul Economic Mondial de la Davos, care anul acesta marchează 50 de ani de la prima ediție.
Cătălin Gomboș, 23.01.2020, 10:10
Forumul a fost deschis de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în condițiile în care la nivelul Uniunii Europene există unele dintre cele mai ambițioase planuri de trecere la o așa-numită economie verde.
3000 de reprezentanți ai guvernelor, societății civile și mediului de afaceri, din întreaga lume participă la Forumul Economic Mondial de la Davos. Una dintre vedetele forumului este adolesceta suedeză Greta Thunberg, cunoscută pentru militantismul său împotriva schimbărilor climatice; de cealaltă parte, președintele american Donald Trump, un sceptic declarat. Necesitatea urgentării măsurilor de limitare a schimbărilor climatice este tot mai acceptată la nivel global, unde se fac pledoarii pentru a se merge dincolo de țintele fixate de Acordul de la Paris.
Uniunea Europeană se află în prima linie a acestor eforturi și, totodată, există și o tradiție a participării liderilor europeni la forumul de la Davos, astfel încât în deschiderea ediției din acest an a vorbit și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. Aceasta s-a referit la necesitatea unui model de capitalism care să pună accentul pe responsabilitatea socială – iar în contextul actual, responsabilitatea socială implică și preocupările cu privire la mediul înconjurător, dată fiind necesitatea de a acționa împotriva schimbărilor climatice care, de altfel, reprezintă o prioritate a comisiei von der Leyen:
Sunt convinsă că un sistem economic mai echitabil și mai sustenabil este posibil. Pentru prea mult timp, umanitatea a luat resurse de la mediu și, în schimb, a produs deșeuri și poluare. Cred că putem să ne armonizăm economia cu planeta, putem să armonizăm dezvoltarea omenirii cu protejarea casei noastre, dar putem să o facem doar împreună. Forumul de la Davos a fost întotdeauna despre edificarea cooperării și coordonării la nivel internațional, pentru că progresul durabil și pacea durabilă sunt imposibil de atins fără ca națiunile să acționeze împreună. Davos este locul în care lideri care, altfel, nici măcar nu ar discuta unul cu altul, se implică în dezbateri. Davos este locul în care sunt evitate conflictele, sunt inițiate afaceri, se pune capăt disputelor, unde guvernele, mediul de afaceri și societatea civilă își conjugă eforturile.
Printre temele-cheie dezbătute în cadrul forumului se numără Viitor sănătos, Tehnologie pentru a face bine sau Cum să salvăm planeta.