UE își reafirmă sprijinul comercial pentru Ucraina și Moldova
După proteste intense ale agricultorilor în mai multe ţări ale Uniunii, Comisia Europeană a stabilit ieri mai multe propuneri care să vină în sprijinul acestora.
Mira Gomboș, 01.02.2024, 09:32
Nemulţumirile agricultorilor din ţările europene, printre care şi România, sunt legate atât de politica agrară şi de mediu a Uniunii Europene, cât şi de facilităţile acordate cerealelor ucrainene, scutite de taxe în contextul invaziei Rusiei, sau de subvenţiile acordate în diverse state.
Participând la proteste masive în Franţa, Germania, Polonia, Bulgaria sau România, agricultorii au cerut Comisiei Europene să mai prelungească şi anul acesta derogarea de la obligaţia de a lăsa necultivate patru procente din suprafaţa fermelor şi de a aplica rotaţia culturilor.
Reprezentanţii Comisiei Europene au spus, inițial, că nu pot adopta aceste derogări, pentru că regulamentul de bază interzice ca ele să fie aplicate pentru al doilea an consecutiv, fără redeschiderea negocierilor privind politica agricolă comună.
Însă ieri, executivul comunitar a anunţat măsuri care răspund solicitărilor fermierilor. Astfel, Comisia a prevăzut două mecanisme de salvgardare în cazul în care cerealele mai ieftine din Ucraina afectează pieţele statelor membre. Acestea pot propune măsuri de limitare a intrărilor de produse ucrainene precum grâul, porumbul, floarea soarelui sau rapiţa. A doua măsură de salvgardare vizează carnea de pui, ouăle şi zahărul şi poate fi activată automat în cazul în care volumul exportului ucrainean depăşeşte nivelul mediu din anii 2022 şi 2023.
Margaritis Schinas, vicepreşedintele Comisiei Europene:
În această propunere creştem rolul statelor membre în adoptarea măsurilor de salvgardare comparativ cu reglementările de până acum. Asta înseamnă că, deşi decizia finală va fi luată tot de Comisie, statele membre ne pot ghida, ne pot consilia înainte ca noi să luăm orice decizie finală.
Fermierii au obţinut de la Comisie şi eliminarea obligativităţii ca patru procente din suprafaţa unei ferme să fie lăsate nelucrate. În locul acestei restricţii este introdusă posibilitatea de a cultiva plante care fixează azotul în sol pe şapte procente din suprafaţă, fără a folosi pesticide. Propunerile Comisiei trebuie să fie acum aprobate de Parlamentul şi Consiliul Uniunii Europene.