UE îşi închide frontierele timp de 30 de zile
Statele membre ale Uniunii Europene au decis în unanimitate să interzică, timp de 30 de zile, intrarea în blocul comunitar a persoanelor care nu sunt cetăţeni europeni. Măsura se înscrie în seria eforturilor europene de limitare a răspândirii COVID19
Arina Petrovici-Matei, 23.03.2020, 11:47
Toate ţările membre ale Uniunii Europene sunt de acord să impună o interdicţie de intrare pentru o perioadă de 30 de zile, cu câteva excepţii minore. Este una dintre deciziile luate la reuniunea extraordinară a Consiliului European desfăşurată, zilele trecute, prin videoconferinţă.
Consiliul a dat, astfel, undă verde propunerilor Comisiei, abordare asumată şi de Parlamentul European, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Excepţiile îi vor viza pe cetăţenii unor state terţe posesori ai unui permis de rezidenţă de lungă durată într-o ţară a Uniunii Europene. Cei care au un motiv urgent să intre în Uniune – de pildă, pentru funeralii sau audieri la tribunal – vor trebui să deţină acte justificative. Uniunea Europeană va coordona revenirea numeroşilor europeni blocaţi în străinătate de multiplele restricţii şi interdicţii de circulaţie impuse din cauza pandemiei.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat asupra necesităţii pentru cei 27 de a-şi coordona acţiunile în interiorul blocului comunitar, în contextul în care mai multe state membre şi-au închis parţial sau total frontierele, şi a subliniat importanţa unei libere circulaţii a bunurilor, în special a produselor medicale.
În faţa coronavirusului, ţările europene au adoptat politici mai mult sau mai puţin drastice: unele au optat pentru o izolare a populaţiei, în timp ce altele exclud o astfel de soluţie, mizând pe dezvoltarea unei imunităţi colective.
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a salutat deciziile luate la reuniunea extraordinară a Consiliului European, pentru a ajuta ţările aflate în dificultate în contextul crizei provocate de răspândirea virusului COVID 19.
În cele din urmă, dăm dovadă de un sentiment real de solidaritate: rute preferenţiale pentru transportul echipamentelor medicale, apărarea liberei circulaţii a mărfurilor în Uniunea Europeană şi primul nostru sprijin economic important pentru familii şi mediul de afaceri. O Europă unită, dispusă şi pregătită să acţioneze este, în cele din urmă, gata pentru a face faţă acestei provocări dramatice – a subliniat şeful Parlamentului European.
Suntem o familie europeană şi nimeni nu va fi lăsat singur şi nimeni nu va trebui să acţioneze singur. Parlamentul European este pregătit să îşi îndeplinească atribuţiile pentru a proteja viaţa şi mijloacele de subzistenţă ale tuturor cetăţenilor noştri. Nu vom renunţa la modul nostru de viaţă european – a dat asigurări David Sassoli.