UE îşi exprimă îngrijorarea faţă de încălcarea drepturilor omului în Turcia
Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită relației cu Turcia, însă este preocupată de încălcările drepturilor omului din această țară, dar și de operațiunile militare lansate de Ankara în Siria.
Cătălin Gomboș, 09.02.2018, 14:16
Turcia continuă să îngrijoreze Uniunea Europeană din cauza încălcărilor repetate ale drepturilor omului, potrivit șefei diplomației europene, Federica Mogherini. Relațiile Turciei cu mai multe state europene s-au deteriorat după tentativa de lovitură de stat din 2016, Ankara fiind criticată pentru valul de epurări și arestări care au vizat armata, poliția, sistemul judiciar, învățământul, dar și mediul privat și mass-media. Noi tensiuni au apărut în contextul referendumului pentru modificarea Constituției, văzut de critici drept o încercare de consolidare a puterii și un nou pas către un regim autoritar făcut de Recep Tayyip Erdogan.
Federica Mogherini a observat, însă, că s-au făcut progrese în ceea ce privește re-lansarea relațiilor turco-europene: Dialogul cu Turcia este mai important astăzi decât a fost vreodată. Tendința negativă în ceea ce privește situația drepturilor omului în țară nu a fost inversată. S-au înregistrat unii pași mici în anumite cazuri legate de drepturile omului, însă acestea au continuat să fie încălcate și au fost afectate personalități ale societății civile, utilizatori ai rețelelor de socializare, angajați în sistemul medical, iar lista poate continua. Am făcut o declarație comună cu comisarul European pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn, în care ne-am concentrat, în principal, pe decizia fără precedent a autorităților turce de a contrazice o decizie a Curții Constituționale. Acest lucru contravine Constituției Turciei și ridică semne de întrebare cu privire la independența sistemului judiciar turc. Este adevărat, însă, că, pe de altă parte, s-au făcut eforturi pentru normalizarea relațiilor dintre Turcia și unele state membre. Acestea sunt vești bune, însă vreau să fie foarte clar: toți cetățenii turci trebuie să beneficieze de drepturile omului și libertățile fundamnetale.
Federica Mogherini a comentat și noua operațiune militară lansată de Turcia în nordul Siriei. Armata turcă a lansat, luna trecută, o ofensivă în Afrin, unul dintre cantoanele controlate de milițiile kurzilor sirieni, YPG. Ankara afirmă că aceste miliții ar fi afiliate Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care se află pe listele europene, americane și ONU ale organizațiilor teroriste. Forțele YPG – care au jucat un rol-cheie în războiul internațional împotriva Statului Islamic – nu au fost incluse, însă, pe aceste liste, iar Federica Mogherini a dat de înțeles că Ankara ar trebui să țină cont de acest lucru: Turcia are dreptul – aș spune chiar și datoria – de a le asigura securitatea cetățenilor săi care trăiesc în apropierea graniței cu Siria. Cu toate acestea, suntem profund îngrijorați de deschiderea unui nou front în nordul Siriei. Această nouă escaladare a violențelor ne poate îndepărta de o reglementare politică a conflictului. Trebuie să ne concentrăm cu toții să sprijinim negocierile care au loc sub egida ONU la Geneva. Securitatea reală poate veni doar printr-o reglementare politică a conflictului. Credem, totodată, că operațiunile militare trebuie să vizeze organizațiile teroriste aflate pe lista ONU, nu alte grupări.
Ankara nu a dat până acum semnale că ar dori să renunțe la ofensiva împotriva YPG, ba chiar a avertizat că ar putea viza și alte regiuni controlate de kurzi, unde sunt prezente și forțe ale aliaților americani ai ambelor părți.