UE – investitii în proiecte energetice
România a aprimit 1,1 miliarde de euro din cele aproape 3 miliarde pe care Uniunea Europeană le investește pentru sisteme energetice mai curate în zece țări membre. Banii provin din veniturile realizate din comercializarea certificatelor de emisii.
Gabriela Mitrovici, 28.06.2024, 09:45
Uniunea Europeană va sprijini cu aceşti bani 39 de proiecte energetice, iar cele aproape 3 miliarde achitate către cele 10 state membre, constituie cea mai mare plată efectută până acum din Fondul de investiţii.
Cea mai mare parte – 1,1 miliarde de euro, adică 37% din buget – a revenit României, iar sume cuprinse între 24 şi 835 de milioane de euro au ajuns în Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia. Investiţiile vor permite modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în energie, industrie şi transporturi, precum şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.
În România, banii vor fi folosiţi la dezvoltarea reţelelor de distribuţie a energiei, reabilitarea şi modernizarea reţelelor de termoficare, a reţelei de transport a gazelor naturale, precum şi pentru investiţii în material rulant eficient energetic, spune Ministerul Energiei de la Bucureşti.
Finanțat din veniturile obținute din licitarea certificatelor de emisii, Fondul pentru modernizare urmărește să sprijine treisprezece state membre cu venituri mai mici în tranziția lor către neutralitatea climatică. Pe lângă cele 10 state care au primit acum bani, între beneficiare mai sunt și Grecia, Portugalia și Slovenia, care au devenit eligibile pentru acest sprijin începând din ianuarie 2024.
Proiectele susţinute de Comisia Europeană prin acest fond se axează pe producţia de energie electrică din surse regenerabile, ca şi pe implementarea surselor regenerabile de energie, iar cheltuielile totale alocate depăşesc 12 miliarde şi jumătate de euro.
Aceste investiţii ajută statele membre să îşi atingă obiectivele în materie de climă şi de energie şi contribuie la obiectivul pe termen lung al Uniunii, de realizare a neutralităţii climatice până în anul 2050.
Următoarele termene-limită până la care statele membre își pot prezenta propunerile de investiții în vederea obținerii unui sprijin potențial din Fondul pentru modernizare sunt 13 august pentru propunerile neprioritare și 10 septembrie pentru cele prioritare.