UE întărește normele privind securitatea
În perspectiva Consiliului European, Uniunea Europeană a prezentat progresele înregistrate în combaterea dezinformării și principalele învățăminte desprinse din alegerile europene.
Arina Petrovici-Matei, 20.06.2019, 10:47
În perspectiva Consiliului European, Uniunea Europeană a prezentat progresele înregistrate în combaterea dezinformării și principalele învățăminte desprinse din alegerile europene.
Protejarea proceselor și a instituțiilor democratice împotriva dezinformării este o provocare majoră pentru societățile de pe tot globul. Pentru a-i face față, Uniunea Europeană a instituit un cadru solid de acțiune coordonată, care respectă pe deplin valorile europene și drepturile fundamentale.
Nivelul record al prezenței la vot la alegerile pentru Parlamentul European a subliniat interesul sporit al cetățenilor pentru democrația europeană. Iar acțiunile Uniunii, inclusiv înființarea de rețele electorale la nivel național și european, au ajutat să la protejarea democrației de tentativele de manipulare – se arată într-o declaraţie semnată de mai mulţi comisari europeni.
Responsabilii europeni notează că, încă dinainte de alegeri, au constatat existența unui comportament neautentic coordonat care viza răspândirea de materiale ce instigau la dezbinare pe platformele online, inclusiv prin utilizarea de conturi false. Astfel că platformele online au o responsabilitate deosebită în ce privește combaterea dezinformării, iar Facebook, Google și Twitter, sprijinite de experţi ai Uniunii Europene, au făcut o serie de progrese în conformitate cu Codul de bune practici privind dezinformarea – spun oficialii europeni care se aşteaptă ca platformele online să își mențină dinamica, să își intensifice eforturile și să îndeplinească toate angajamentele asumate în cadrul codului.
Deși este încă prea devreme pentru a trage concluzii finale cu privire la nivelul și impactul dezinformării în recentele alegeri pentru Parlamentul European, este clar că acțiunile întreprinse de Uniune – împreună cu numeroși jurnaliști, verificatori ai veridicității informațiilor, platforme, autorități naționale, cercetători și membri ai societății civile – au contribuit la împiedicarea atacurilor și la expunerea tentativelor de ingerință în procesele democratice. Sensibilizarea crescută a publicului a făcut mai dificilă manipularea dezbaterii publice de către actorii răuvoitori.
Mai precis, acțiunea Uniunii Europene s-a concentrat pe patru componente complementare – a explicat comisarul Věra Jourová: În primul rând, o mai bună cooperare între statele membre şi un schimb de bune practici. În al doilea rând, mai multe eforturi din partea platformelor online de a detecta şi a combate acţiunile de dezinformare şi a îmbunătăţi transparenţa în publicitatea electorală. În al treilea rând, am dorit să ajutăm alţi actori cruciali în alegeri, precum partide politice, brokeri de date şi alţii, să respecte legile şi în special legile de protecţie a datelor. Iar în al patrulea rând, trebuie ca, în perioada următoare, să ne implicăm în a pregăti societatea pentru a face faţă dezinformărilor, în special prin difuzarea în mai mare măsură de mesaje bazate pe fapte și prin intensificarea eforturilor de promovare a educației în mass-media şi prin sprijinirea presei independente.