UE întăreşte FRONTEX
Poliția de frontieră și Garda de coastă ale Uniunii Europene vor avea un corp permanent de 10 mii de angajaţi până în 2027. Parlamentul European a adoptat propunerea făcută în acest sens de Comisie.
Gabriela Mitrovici, 08.05.2019, 11:09
Poliția de frontieră și Garda de coastă ale Uniunii Europene vor avea un corp permanent de 10 mii de angajaţi până în 2027. Parlamentul European a adoptat propunerea făcută în acest sens de Comisie.
În ultimii ani s-a înregistrat o creștere fără precedent a numărului de migranți și refugiați care doresc să intre în Uniunea Europeană. Aşadar, eurodeputații au adoptat noi măsuri de consolidare a poliției de frontieră și a gărzii de coastă, pentru o mai bună protecție a granițelor externe ale Uniunii. Noile propuneri vor dota Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă a Uniunii – FRONTEX – cu o rezervă permanentă de 10.000 de polițiști de frontieră până în anul 2027 și cu reguli mai eficiente pentru returnarea resortisanților din afara Uniunii fără drept de ședere.Modificările vizează rezolvarea deficiențelor actuale și o abordare mai adecvată asupra nevoilor în materie de securitate și migrație, a spus Comisarul european pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos:
Cu unda verde dată acum de Parlamentul European suntem doar la un pas de adoptarea finală şi completă a noilor reglementări ale Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă. Foarte curând, vor începe întărirea progresivă a corpului permanent al Poliţiei de Frontieră şi al Gărzii de Coastă şi pregătirea acestuia pentru a-şi atinge întregul potenţial până în 2027. Vreau să fiu foarte clar. Aceasta nu este o amânare. Nu vom aştepta până în 2027 pentru a începe. Operaţiunile se vor extinde gradual începând din 2021. Acesta este un proces constant, care se face pas cu pas.
Noul corp permanent va fi înființat pentru a sprijini țările comunitare la fața locului în sarcinile de control la frontiere sau de returnare, precum și în lupta împotriva criminalității transfrontaliere. În 2021, personalul operațional va număra 5.000 de angajați, urmând ca până în 2027 corpul permanent să devina pe deplin operațional, cu 10.000 de angajați. Acesta va include, de asemenea, un grup de reacție rapidă pentru intervenții în situații de urgență. Corpul permanent va fi alcătuit din agenți de frontieră și de coastă angajați de agenție, precum și din personal detașat în mod obligatoriu de către țările Uniunii.Agenția va putea sprijini procedurile de returnare în statele membre, de exemplu prin identificarea resortisanților ilegali provenind din țări terțe și prin asistarea autorităților naționale în obținerea documentelor de călătorie.
Noile norme vor consolida, de asemenea, cooperarea cu Biroul European de Sprijin pentru Azil.Cooperarea cu țările din afara spaţiului comunitar va fi, de asemenea, consolidată, permițând noi acorduri dincolo de statele din imediata vecinătate a Uniunii.