UE, îngrijorată de situația din Mediterana de Est
Uniunea Europeană e îngrijorată de situația din zona Mediteranei de Est și sprijină ferm Grecia și Ciprul în disputele pe care acestea le au cu Turcia.
Cătălin Gomboș, 01.07.2020, 12:03
În Estul Mediteranei au apărut, în ultima perioadă, noi tensiuni între Turcia, Grecia și Cipru. Avioane turcești au violat spațiul aerian al Greciei în repetate rânduri, iar nave ale Ankarei au desfășurat operațiuni de foraj în ape revendicate de Cipru. Estul Mediteranei este bogat în rezerve de hidrocarburi, de a căror exploatare sunt interesate numeroase țări din regiune.
Turcia mizează pe de-o parte pe legăturile cu Ciprul de Nord turcesc, un stat nerecunoscut de comunitatea internațională, și pe de altă parte pe alianța sa cu guvernul libian de la Tripoli, pe care îl sprijină în conflictul cu forțele mareșalului auto-proclamat Khalifa Haftar. Ankara a semnat cu Libia un acord privind delimitarea platourilor continentale și a zonelor economice exclusive din Mediterană care a fost criticat de restul țărilor din regiune, inclusiv membrele UE.
În acest context complicat, șeful diplomației europene s-a deplasat în Grecia și Cipru. Josep Borrell a subliniat, la Atena, că granițele externe ale unui stat membru sunt granițele externe ale UE, dar a pledat pentru necesitatea reluării dialogului și stabilirii unui nivel minim de încredere reciprocă. Acest apel a fost reluat și în Cipru, unde Borrell a mers cu un mesaj de solidaritate:
Pentru început vreau să subliniez că Uniunea Europeană sprijină ferm Ciprul, suveranitatea sa și drepturile sale suverane. Mesajul meu este unul de solidaritate puternică. Preocupările Ciprului sunt preocupările Uniunii Europene. Aveți în general relații complicate cu Turcia, dar acum aceste relații sunt afectate și de provocări importante și dificile.
În ceea ce poveștea forajele Turciei, Uniunea Europeană își arată în continuu sprijinul său ferm și solidaritatea cu Ciprul, așa cum a fost exprimată în diverse concluzii și declarații ale Consiliului – cel mai recent în cadrul Consiliului Afaceri Externe din mai – și cum apar și în măsurile concrete luate. Dată fiind situația și exprimându-ne solidaritatea și preocupările, trebuie să încercăm să facem totul pentru a îmbunătăți relația cu Turcia printr-un dialog greșit, pentru a evita o escaladare care ar putea să ne facă rău tuturor. În acest scop, delimitarea zonelor economice exclusive și a platoului continental trebuie discutate cu bună credință, cu respectarea deplină a dreptului internațional și a principiului bunelor relații între vecini.
Tot în Mediterană a avut loc, în luna iunie, un incident în care au fost implicate nave turcești și un vas de război al unui alt stat UE – Franța – care monitoriza embargoul impus Libiei. Vasul francez se afla într-o misiune NATO, organizație din care fac parte și Turcia și Grecia.