UE încearcă să stabilizeze Libia blocând fluxul de arme către combatanţi
Uniunea Europeană a lansat o nouă misiune navală pentru a impune embargoul ONU privind exporturile de armament către Libia.
Cătălin Gomboș, 09.04.2020, 11:49
Misiunea se înscrie în eforturile europene de a stabiliza Libia, care este marcată de conflicte aproape continue începând cu 2011, când a izbucnit revolta împotriva fostului dictator, Muammar Gaddafi.
Intitulată IRINI, cuvânt care în limba greacă înseamnă pace, noua misiune a EUNAVFOR Med (Forța Navală Mediteraneană a Uniunii Europene) ar trebui să impună embargoul ONU cu ajutorul navelor participante și al monitorizărilor aeriene și din satelit; cartierul general al misiunii se află la Roma, iar comandantul acesteia este contra-amiralul Italian Fabio Agostini.
Dincolo de impunerea embargoului pe armament, IRINI mai are trei obiective secundare. Primul: colectarea de informații cu privire la exporturi ilegale de petrol – o problemă dat fiind că instalațiilepetroliere și câmpurile petrolifere au fost capturate cu regularitate, în ultimii ani, de grupări urmate care au deturnat veniturile din țiței cuvenite guvernului și le-au folosit tocmai pentru a achiziționa armament. Al doilea și al treilea se referă la antrenarea Pazei de Coastă și marinei libiene și la descurajarea rețelelor specializate de trafic de persoane și obțînerea de informații cu privire la acestea. Aceste obiective sunt legate de situația la Mediterană, unde după căderea lui Gaddafi Libia a devenit un important punct de plecare pentru migranții africani care încearcă să ajungă în UE.
De altfel, IRINI înlocuiește precedenta misiune, SOPHIA, care a început în 2015 tocmai pentru a răspunde la problema generată de migranții veniți pe această rută Mediteraneană; ulterior, obiectivele Sophia au fost extinse și EUNAVFOR MED s-a ocupat și de impunerea embargoului, care reprezintă prioritatea noii misiuni.
Intensificarea acțiunilor menite să asigure respectarea embargoului ONU a fost decisă în urma Conferinței de la Berlin, din luna ianuarie, organizată într-o încercare de a pune punct deteriorării accentuate a situației din Libia.
Conferința a fost organizată în condițiile în care războiul civil dintre forțele generalul Khalifa Haftar și guvernul recunoscut internațional de la Tripoli începuse să atragă tot mai mulți actori externi – Haftar e sprijinit de state arabe din Golf, Egipt și Rusia, în timp ce guvernul de la Tripoli beneficiază de sprijinul Turciei, inclusiv militar.
De altfel, după conferința de la Berlin părțile au continuat să primească armament, ceea ce a dus la noi confruntări în ultimele săptămâni. E de văzut dacă aceste livrări de armament pot fi oprite în viitorul apropiat dat fiind dimensiunea navală a IRINI, care nu poate bloca și violări terestre sau aeriene ale embargoului.
În plus, chiar și în ceea ce privește dimensiunea navală, Turcia a arătat în trecut că nu se lasă ușor intimidată atunci când consideră că își apără interesele, cum au arătat, de altfel, și alți actori implicați în criza libiană.
Stabilizarea Libiei devine și mai importantă în contextul pandemiei de coronavirus care a ajuns deja în țară.