UE încearcă să rezolve la sursă problema migranților dinspre Belarus
Uniunea Europeană încearcă să rezolve criza refugiaților de la granițele sale cu Belarusul, după ce Bruxelles-ul a catalogat întreaga situație drept un atac hibrid din partea Minskului.
Cătălin Gomboș, 15.11.2021, 07:36
Vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, a început săptămâna trecută o serie de vizite în Orientul Mijlociu, în încercarea de a opri fluxul migranților înainte ca aceștia să ajungă în Belarus. Schinas a primit asigurări în Dubai că autoritățile Emiratelor Arabe Unite vor ajuta Uniunea Europeană, iar un mesaj similar l-a transmis guvernul Libanului. În timp ce Margaritis Schinas se afla la Beirut, la câteva sute de kilometri distanță, autoritățile turce au anunțat că nu vor mai permite ca, pe teritoriul Turciei, să se îmbarce în direcția Belarus persoane provenind din Siria, Yemen sau Irak.
Orientul Mijlociu și Afganistanul sunt principalele zone de unde provin migranții care încearcă să pătrundă în Uniunea Europeană prin Polonia și statele baltice, după ce tranzitează Belarusul. Criza s-a declanșat în urmă cu câteva luni pe fondul deteriorării relațiilor dintre UE și Minsk. Statele occidentale au denunțat fraudarea alegerilor prezidențiale de anul trecut dar și reprimarea dură a protestelor antiguvernamentale care au urmat după scrutin. Bruxellesul a adoptat o serie de sancțiuni care vizează oficiali din Belarus.
Liderul autoritar Alexandr Lukașenko, aflat la putere din 1994 și catalogat drept ultimul dictator al Europei, a răspuns inițial printr-o retorică tot mai agresivă împotriva Occidentului, iar ulterior a decis să le permită migranților să traverseze teritoriul țării în direcția UE. Oficial, Belarusul afirmă că nu are capacitatea de a-i opri din cauza sancțiunilor, însă au apărut numeroase informații că fluxul este nu doar tolerat ci și încurajat și susținut de Minsk.
De altfel, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a denunțat un atac hibrid lansat de regimul din Belarus pentru a slăbi flancul estic al UE, iar vicepreședintele Schinas a afirmat în Liban că oamenii sunt mințiți de rețele internaționale de traficanți care îi transportă până la Minsk și le promit că le vor asigura intrarea în UE.
De fapt aterizarea în Belarus nu aduce niciun fel de garanție, în condițiile în care atât statele baltice cât și Polonia fac eforturi să oprească migranții la granițele lor – ba chiar, în cazul Poloniei, activiștii au denunțat un exces de zel al autorităților care nu doar că îi împiedică pe migranți să intre, ci au și trimis unii dintre ei înapoi, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației internaționale.
Autoritățile din Belarus nu sunt dispuse să îi și primească înapoi pe migranți, astfel încât unele grupuri au fost prinse între cele două țări. Alte mii de migranți se află în zona de graniță, mulți ascunși în păduri, așteptând o șansă de a trece.