UE ia măsuri pentru a putea răspunde presiunilor economice
Comisia Europeană a propus adoptarea unui instrument pentru contracararea măsurilor economice coercitive ale unor terți, în condițiile în care în ultimii ani UE sau state membre au fost ținta unor presiuni economice.
Cătălin Gomboș, 13.12.2021, 08:29
Instrumentul anti-coerciție a fost descris și ca un instrument anti-șantaj, gândit să descurajeze acele țări care, prin restricționarea schimburilor comerciale și a investițiilor, încearcă să forțeze UE să își modifice politicile în diferite domenii cum ar fi schimbările climatice, fiscalitatea și siguranța alimentară, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț, a explicat ce se are în vedere cu noul instrument:
Transmite un semnal clar către partenerii noștri că Uniunea Europeană se va apăra ferm, nu va ezita să răspundă atunci când este amenințată și va pune la punct instrumentele de care avem nevoie pentru a ne proteja valorile și interesele. Noua strategie europeană pentru comerț, care a fost prezentată în februarie, stabilește obiectivul nostru de a acționa cu o mai mare determinare în arena comercială internațională. Acest lucru este necesar întrucât operăm într-un mediu geopolitic conflictual. Utilizarea comerțului ca armă pentru a atinge alte obiective geopolitice este un fapt și se întâmplă deja de câțiva ani. Și tot un fapt este că UE și statele membre au fost țintele unor intimidări
Un instrument care să permită o reacție coordonată a UE la presiuni făcute de terți este cu atât mai necesar cu cât unele puteri comerciale au încercat de-a lungul timpului să își impună punctele de vedere țintind doar anumiți membri, cum se întâmplă, de altfel, și în prezent în relația China – Lituania. Beijingul este nemulțumit de apropierea dintre Vilnius și Taiwan, pe care îl consideră parte integrantă a Chinei, astfel încât a blocat la graniță mărfuri lituaniene. Mai mult, potrivit unor oficiali de la Vilnius, Beijingul le-ar fi cerut companiilor multinaționale să taie legăturile cu furnizori din Lituania dacă doresc să aibă acces în continuare pe piața chineză. Mai sunt și alte țări care au exercitat presiuni comerciale asupra UE sau unor state membre – Rusia, în special prin așa-numitul șantaj al gazelor, dar și Statele Unite, chiar dacă Washingtonul este un aliat politic important.
Instrumentul anti-coerciție îi va permite UE să dea un răspuns personalizat și proporțional pentru fiecare situație, afirmă Comisia, care trece în revistă și tipul de măsuri avute în vedere. Astfel, acestea pot include impunerea de tarife și restricționarea importurilor din țara vizată, restricții vizând serviciile sau investițiile sau măsuri de limitare a accesului la piața internă a UE.