UE ia măsuri pentru a opri răspândirea variantei africane
Noua variantă a coronavirusului, apărută în Africa, provoacă îngrijorare în Europa, care se confruntă în acest moment cu debutul celui de-al 5-lea val al pandemiei.
Cătălin Gomboș, 29.11.2021, 08:45
Noua variantă a coronavirusului a fost denumită OMICRON și deja a început să se extindă dincolo de regiunea în care a fost descoperită, cazuri de infectare cu ea fiind găsite în Israel, Hong Kong și unele țări europene. Încă de săptămâna trecută, numeroase guverne au adoptat restricții de călătorie pentru țările din sudul continentului african. Situația a fost analizată și la nivelul Comisiei Europene, care le-a recomandat statelor membre să activeze așa numitul mecanism de siguranță la călătoriile spre sudul Africii. Președintele Ursula von der Leyen s-a întâlnit cu experți care au confirmat că este nevoie de precauție, iar la sfârșitul întrevederii a afirmat că, pentru a opri răspândirea noii tulpini, este nevoie ca întreaga populație să se implice. Ursula von der Leyen:
Luăm foarte în serios știrile despre noua variantă de COVID-19, care are un număr mare de mutații. Știm că mutațiile ar putea duce la apariția și răspândirea a și mai multe variante îngrijorătoare ale virusului care s-ar putea răspândi în întreaga lume în câteva luni. Acum este important ca noi toți din Europa să acționăm foarte rapid, hotărât și uniți. Comisia Europeană le-a propus astăzi statelor membre să activeze mecanismul de siguranță la călătoriile din țările din Africa de Sud și din altele afectate, pentru a limita răspândirea noii variante. Toate călătoriile aeriene către aceste țări ar trebui suspendate, până când vom înțelege clar pericolul pe care îl reprezintă această nouă variantă. Iar călătorii care se întorc din această regiune ar trebui să respecte reguli stricte de carantină. Am vorbit despre situația de astăzi cu oameni de știință și producători de vaccinuri. Și ei susțin pe deplin astfel de măsuri preventive pentru a evita răspândirea internațională a variantei în cauză. De asemenea, depinde de noi toți, ca cetățeni, să contribuim la o mai bună gestionare a pandemiei. Vaccinați-vă cât mai curând posibil, dacă nu ați făcut-o deja. Și urmați regulile cunoscute pentru a vă proteja.
Epidemiologii nu au, deocamdată, toate informațiile despre varianta Omicron, dar datele preliminare sugerează că aceasta ar putea fi mai contagioasă decât altele, iar riscul de reinfectare este mai mare. Omicron a început să se răspândească în condițiile în care în Europa a debutat deja valul cinci al pandemiei, cauzat în special de varianta Delta a coronavirusului, care până acum era considerată a fi cea mai contagioasă.