UE face demersuri pentru un răspuns global la o criză globală: pandemia de coronavirus
UE pledează pentru un răspuns global consistent la pandemia de coronavirus și a inițiat, în acest sens, un summit internațional în vederea obținerii de fonduri. Din cauza pandemiei, summitul va avea un format care s-a impus în ultima perioadă - online.
Cătălin Gomboș, 30.04.2020, 13:30
Summitul global va fi organizat de Uniunea Europeană împreună cu Franța și Germania și câteva țări extra-comunitare: Marea Britanie, Norvegia și Arabia Saudită. Summitul global ar trebui să ducă la conjugarea eforturilor și resurselor, iar organizatorii își propun ca într-o primă etapă să obțină 7,5 miliarde de euro, după cum a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen:
Răspunsul la această pandemie nu poate fi decât global. Avem nevoie de cooperare între guverne din întreaga lume, oameni de știință, societatea civilă, mediul de afaceri, cetățeni. Acesta este motivul pentru care pe 4 mai organizăm o conferință globală, online, pentru colectarea de fonduri. Ne propunem să obținem unirea forțelor și resurselor. Trebuie să dezvoltăm cât mai curând posibil un vaccin, să-l producem și să-l trimitem în fiecare colț al lumii. Și trebuie să intensificăm munca în domeniile prevenirii, diagnosticării și tratamentului. Pentru asta, avem nevoie de bani.
Așadar, unul dintre obiectivele principale ale summitului va fi strângerea unei sume inițiale de 7,5 miliarde de euro – pentru a putea da un impuls cooperării globale. În viitor va fi nevoie de mai mult, așa că vrem să reunim lumea și liderii săi pentru a învinge împreună virusul. Le sunt recunoscătoare organizațiilor experimentate care lucrează cu noi în acest dosar. Comitetul global de monitorizare a pregătirii, fundația Bill și Melinda Gates, Welcome Trust, Organizația Mondială a Sănătății și multe, multe altele. Aduc o contribuție valoroasă în acest domeniu. Sunt încurajată de numeroasele semne de implicare din partea oamenilor din întreaga lume. Cântăreți, artiști, cetățeni, sportivi, lideri de afaceri. Toți aceștia ne inspiră și sperăm să putem obține un răspuns internațional puternic. Împreună, suntem mai puternici și vom învinge acest virus.
Dincolo de inițiativa globală, Comisia are propria sa strategie pentru a răspunde la criză, iar aceasta acoperă 7 domenii principale: sănătate publică, economie, transporturi și călătorii, managementul crizei și solidaritate, cercetare și inovare , digital și combatarea dezinformării.