UE – excedent al balanței comerciale
2019 a fost un an bun pentru comerțul european. Cifre date publicității recent la Bruxelles arată că Uniunea Europeană a exportat anul trecut mai multe bunuri și produse decât a importat.
Mihaela Mihai, 21.02.2020, 08:43
Uniunea Europeană a încheiat anul trecut cu un excedent al balanţei comerciale de peste 200 miliarde de euro, faţă de un plus de aproape 152 miliarde în 2018.
Calculat doar pentru statele din zona euro, adică a celor care folosesc moneda unică europeană, excedentul este și mai mare. Se apropie de valoarea de 226 de miliarde de euro, în creştere faţă de plusul de peste 194 miliarde de euro în 2018, potrivit datelor Eurostat.
Numai în decembrie, Uniunea Europeană a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 23,4 miliarde de euro, faţă de un plus de 14,8 miliarde de euro în aceeași lună din 2018.
Excedentul se datorează faptului că Uniunea şi-a extins anul trecut legăturile comerciale cu toţi partenerii săi principali. Exporturile spre Statele Unite au înregistrat un avans de 9.5 la sută, iar spre China de 5,5 la sută, în timp ce importurile din Statele Unite au urcat cu 8,6 la sută, iar din China cu 5,7 la sută.
Credem în schimburile comerciale deoarece sunt eficiente, afirmă președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ea a ținut să precizeze că aceste schimburi reprezintă mai mult de o treime din Produsul Intern Brut al Uniunii și sprijină peste 36 de milioane de locuri de muncă.
Uniunea Europeană este de altfel o adeptă a încheierii de acorduri comerciale, văzute ca un factor-cheie de creștere economică.
Înțelegerea cu Canada, cunoscută sub acronimul CETA, a intrat în vigoare provizoriu în septembrie 2017. Se va aplica pe deplin în momentul în care acordul va fi ratificat de toate statele membre ale Uniunii.
În vigoare din februarie anul trecut este și acordul comercial cu Japonia, cel mai ambițios document de acest fel încheiat până acum de Uniunea Europeană. Pactul elimină taxe vamale în valoare de un miliard de euro plătite în fiecare an de firmele europene care fac afaceri cu Japonia.
În schimb, Acordul de liber schimb cu Statele Unite, cunoscut drept Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții, s-a dovedit a fi foarte controversat. Pe timpul negocierilor au apărut îngrijorări legate de standardele de calitate ale unor produse, dar și de soluționarea litigiilor. Discuțiile au fost oprite la sfârșitul anului 2016.
Nu există negocieri privind comerțul liber nici cu China, dar au loc discuţii pentru încheierea unui acord care să reglementeze investițiile.