UE denunţă spionajul cibernetic rus şi ameninţă cu sancţiuni
Uniunea Europeană califică drept inacceptabile activităţile de spionaj cibernetic ale Rusiei împotriva unor responsabili politici europeni şi ia în calcul luarea de măsuri pentru a le sancţiona.
Arina Petrovici-Matei, 01.10.2021, 08:46
O serie de state membre ale Uniunii Europene au semnalat atacuri cibernetice, desemnate colectiv sub numele de Ghostwriter/ Scriitorul din umbră, şi le-au asociat cu statul rus – afirmă şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un comunicat difuzat în numele celor 27. El a avertizat că asemenea atacuri sunt inacceptabile, pentru că ele încearcă să ameninţe integritatea şi securitatea, valorile, principiile şi funcţionarea fundamentală a democraţiilor ţărilor Uniunii, mai cu seamă pentru că prilejuiesc dezinformarea şi manipularea informaţiei. Atacurile au vizat parlamentari, funcţionari, oameni politici, jurnalişti şi membri ai societăţii civile, accesând sisteme informatice sau conturi personale şi furând date – se mai precizează în comunicat.
Josep Borrell a îndemnat Federaţia Rusă să adere la norme de comportament responsabile în spaţiul cibernetic şi a promis că Uniunea Europeană va reveni asupra acestei chestiuni în viitoare reuniuni şi va lua în calcul adoptarea de noi măsuri.
Guvernul de la Berlin a acuzat în special serviciile secrete ruse că efectuează atacuri de Phishing împotriva unor parlamentari germani şi a colaboratorilor lor şi a denunţat tentative de a influenţa alegerile legislative ale ţării, care au avut loc duminică. Justiţia germană a deschis o anchetă în baza unei suspiciuni de activitate a serviciilor de informaţii străine.
Cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor din Germania, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei de la Berlin susţinea că Guvernul german ar dispune de dovezi relevante, potrivit cărora campania de dezinformare poate fi atribuită atacurilor cibernetice ale unor entități de stat rusești și în mod concret serviciului secret militar GRU. Conform Deutsche Welle, în acest an, autoritățile de securitate germane au informat deja de trei ori Bundestagul despre atacuri cibernetice desfășurate de servicii secrete străine asupra parlamentarilor germani. În ultimul astfel de caz, ar fi fost vizați mai ales deputați social-democrați și conservatori. Ministerul german de Externe nu a dorit să dea detalii despre amploarea atacurilor și nici despre pagubele provocate de acestea.
Amintim că Rusia a fost acuzată şi că ar fi încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale americane din 2016. Kremlinul a negat constant orice acțiuni de acest fel.