UE declanşează patru noi proceduri de infringement împotriva Regatului Unit
Comisia Europeană a lansat împotriva Marii Britanii patru noi proceduri de infringement, care pot duce la o sesizare a justiţiei europene, pentru nerespectarea dispoziţiilor vamale post-Brexit prevăzute în protocolul privind Irlanda de Nord.
Arina Petrovici-Matei, 04.08.2022, 08:08
În total, Executivul Uniunii Europene a declanşat şapte proceduri de acest tip împotriva Londrei privind protocolul nord-irlandez, sursă de tensiuni între Londra şi Bruxelles.
Patru noi proceduri de infringement se adaugă altor trei anunţate sau relansate în cadrul uneia dintre ele şi pot duce la o acţiune în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi la constrângeri financiare. Noile proceduri se referă la nerespectarea obligaţiilor vamale şi a controlului mărfurilor care merg din Irlanda de Nord spre Marea Britanie – fapt care sporeşte, potrivit Bruxelles-ului, riscul de contrabandă pe la frontiera nord-irlandeză -, nerespectarea legislaţiei europene în special privind taxele pe alcool şi privind TVA-ul pentru comerţul online. Cele trei acţiuni precedente se refereau la nerespectarea exigenţelor în materie de certificare pentru circulaţia produselor agroalimentare, a obligaţiilor în termeni de controale sanitare şi fitosanitare, precum şi la necomunicarea către Bruxelles a anumitor date statistice privind comerţul, referitoare la Irlanda de Nord. Marea Britanie are la dispoziţie două luni pentru a răspunde scrisorilor Comisiei Europene şi a lua măsurile care se impun pentru a se conforma protocolului.
Protocolul nord-irlandez a fost negociat între Londra şi Bruxelles în cadrul tratatului de divorţ, pentru a răspunde problemei delicate a frontierei dintre Irlanda de Nord, care face parte din Regatul Unit, şi Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene. El a fost conceput pentru a răspunde unui dublu obiectiv: protejarea pieţei unice europene şi evitarea revenirii la o frontieră terestră care ar risca să fragilizeze pacea încheiată în 1998 între Londra, Dublin şi principalele forţe politice din Irlanda de Nord. Pentru a rezolva această problemă, Guvernul lui Boris Johnson a acceptat ca Irlanda de Nord să rămână de facto în cadrul pieţei unice europene, instaurând o frontieră vamală în Marea Irlandei cu restul Marii Britanii, cu controale şi formalităţi vamale. Această situaţie complică aprovizionarea şi nemulţumeşte profund comunitatea unionistă din Irlanda de Nord, pentru care locul provinciei în Regatul Unit este ameninţat. Protocolul nu a fost totuşi niciodată aplicat complet, întrucât au fost prevăzute perioade de graţie privind controalele, ulterior prelungite, asupra unor produse precum carnea necongelată sau medicamentele.
În termenii acordului post-Brexit, Bruxellesul ar putea decide, drept represalii, să suspende aplicarea anumitor dispoziţii, cu riscul de a genera un profund diferend comercial cu Londra.