UE continuă să sprijine soluţia a 2 state, aşa cum a fost schiţată de Acordurile de la Oslo
Uniunea Europeană continuă să susțină soluția a două state, Israel și Palestina, în ciuda faptului că tot mai multe voci afirmă că aceasta nu mai e viabilă.
Cătălin Gomboș, 10.05.2019, 12:38
Uniunea Europeană continuă să susțină soluția a două state, Israel și Palestina, în ciuda faptului că tot mai multe voci afirmă că aceasta nu mai e viabilă. Bruxellesul este direct interesat de regiune și este cel mai important donator internațional pentru palestinieni.
Soluția a două state a fost convenită prin acordurile de la Oslo, însă procesul de pace inițiat de acestea a stagnat iar realitățile din teren s-au schimbat în ultimii 25 de ani. La o reuniune recentă a grupului de coordonare a donatorilor internaționali pentru Palestina, șefa diplomației europene, Federica Mogherini, atrăgea atenția că aplicarea soluției a două state devine tot mai puțin posibilă în contextul în care continuă extinderea coloniilor israeliene în Cisiordania iar mecanismele internaționale care protejează palestinienii din teritoriile ocupate sunt eliminate. Potrivit Federicăi Mogherini, diferendele interne continuă să submineze unitatea și democrația palestinienilor, dialogul politic între cele două părți este inexistent în acest moment, iar în ambele societăți, atât în Israel cât și în Palestina, încrederea în posibilitatea păcii, securității și a soluției celor două state este în scădere. Cu toate acestea, Uniunea Europeană continuă să fie un susținător ferm al acesteia, a dat asigurări Federica Mogherini, care a prezentat și cele trei principia și priorități ale Bruxellesului in regiune:
În primul rând, stringența. Este nevoie urgentă ca părțile să reia dialogul pentru a păstra și re-lansa cadrul convenit la Oslo. Acordurile economice și fiscale dintre Israel și Autoritatea Palestiniană, inclusiv Protocolul de la Paris, trebuie deplin implementate. Trebuie găsită o soluție la actuala criză fiscală pentru a evita un colaps financiar care ar avea consecințe teribile pentru securitatea regiunii. Economia palestiniană are nevoie de resurse pentru a crește. Noi, ca Uniune Europeană, suntem gata să ajutăm părțile să revină la dialog conform acordurilor pe care le-au semnat. Al doilea aspect pe care vreau să îl subliniez este că Uniunea Europeană este și va rămâne cel mai mare și mai serios donator pentru palestinieni.
Asistența UE pentru aceștia a fost de peste 300 de milioane de euro anul în ultimii 15 ani. Acest sprijin va continua pentru că palestinienii au dreptul să trăiască demn iar noi europenii știm că acești bani sunt o investiție în securitate pentru palestinieni, pentru israelieni, pentru regiune și pentru noi. De aceea astăzi Uniunea Europeană anunță peste 22 de milioane de euro pentru asistență umanitară în Gaza și Cisiordania. Aceasta mă aduce la punctul trei. Munca noastră nu este pentru caritate ci pentru sprijinirea unui obiectiv politic împreună cu restul comunității internaționale și cu regiunea, în primul rând lumea arabă care este unită în această privință. Obiectivul politic este soluția a două state. Asistența noastră economică pentru palestinieni nu poate fi un substitut pentru soluția a două state.
Procesul de pace este în impas în condițiile în care părțile nu au reușit, în anii care au trecut de la semnarea Acordurilor de la Oslo, să se înțeleagă cu privire la o serie de aspecte între care statutul Ierusalimului, situația coloniilor din Cisiordania sau dreptul de întoarcere revendicat de palestinieni.