UE continuă să-şi intensifice colaborarea cu Balcanii de Vest
Summitul dedicat Balcanilor de Vest şi găzduit de Londra a trecut oarecum neobservat, în contextul în care ministrul britanic de Externe tocmai demisionase, fiind în dezacord cu planurile prim-ministrului post-Brexit.
Arina Petrovici-Matei, 19.07.2018, 12:32
Summitul dedicat Balcanilor de Vest şi găzduit de Londra a trecut oarecum neobservat, în contextul în care ministrul britanic de Externe tocmai demisionase, fiind în dezacord cu planurile prim-ministrului post-Brexit. Totuşi, Uniunea Europeană continuă să-şi intensifice colaborarea cu Balcanii de Vest, cu un angajament clar şi măsuri concrete, în special în trei domenii-cheie: economie, securitate şi reconciliere.
Şefi de guvern, miniştri de Externe şi de Interne din cele şase state ale Balcanilor de Vest – Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia -, alături de omologii lor din opt ţări membre ale Uniunii Europene – Austria, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Italia, Slovenia şi Marea Britanie – s-au reunit pentru a progresa în procesul de integrare a lor în blocul comunitar.
Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a subliniat că, în ultimii ani, toate părţile au lucrat pentru a aduce regiunea tot mai aproape de Uniunea Europeană din punct de vedere politic, economic şi al securităţii. Am înregistrat rezultate remarcabile, soluţii la cele mai dificile chestiuni bilaterale; Balcanii de Vest merg constant înainte – a spus dna Mogherini, care a adăugat că, la acest summit, părţile reconfirmă parcursul comun şi împărtăşesc angajamentul pentru un viitor comun.
La rândul său, Johannes Hahn, comisarul pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, a amintit că, uneori, voinţa politică, determinarea, întârzierile în relizarea proiectelor au constituit dificultăţi în colaborarea dintre Uniune şi balcanici, dar lucrurile s-au îmbunătăţit în ultima vreme.
Acum chiar se înregistrează progrese şi am decis încă din februarie – împreună cu preşedintele Comisiei Jean Claude Juncker, când a făcut un turneu în regiune şi a transmis concluziile sale la Sofia -, că prim-miniştrii celor şase ţări din Balcanii de Vest au solicitat Comisiei o scrisoare lunară privind progresele care trebuie făcute. Eu am transmis această scrisoare de patru ori până acum şi am primit nu doar răspunsuri, ci şi reacţii şi acţiuni concrete, iar eu cred că acesta este un lucru bun. Cred că e mai multă conştienţă în regiune în legătură cu ceea ce e necesar să fie făcut şi, dacă ne uităm la ultimele două luni, foarte multe lucruri au devenit realitate. Sunt foarte optimist!
Participanţii la summit s-au angajat pentru creşterea stabilităţii economice în Balcanii de Vest, pentru întărirea cooperării în domeniul securităţii, precum şi pentru facilitarea cooperării la nivel politic. Ei au promis şi acţiuni concrete împotriva corupţiei. O declaraţie comună a stabilit deja principiile schimbului de informaţii care va permite organelor legale să lupte mai eficient împotriva crimei organizate şi a terorismului.
Regatul Unit a anunţat că va dubla practic finanţarea pentru statele din Balcanii de Vest şi personalul de securitate din regiune, pentru a contribui la combaterea crimei organizate, chiar şi după ieşirea, anul viitor, din Uniunea Europeană.
O estimare recentă menţionată de Reuters arată că una din reţelele balcanice de traficanţi a introdus anul trecut pe teritoriul britanic peste opt tone de cocaină, a cărei valoare în vânzările ilegale cu amănuntul este de peste 800 de milioane de lire sterline.