UE continuă să pledeze pentru salarii egale între bărbaţi şi femei
În Uniunea Europeană femeile continuă să fie plătite mai prost decât bărbații, chiar și dacă prestează aceeași muncă, iar diferențele de venituri se acceuntuează odată cu pensionarea
Cătălin Gomboș, 30.10.2018, 09:55
În Uniunea Europeană femeile continuă să fie plătite mai prost decât bărbații, chiar și dacă prestează aceeași muncă, iar diferențele de venituri se acceuntuează odată cu pensionarea, ceea ce înseamnă că riscul sărăciei este mai mare în cadrul femeilor, indiferent de vârstă. Cătălin Gomboș:
Femeile din Uniunea Europeană sunt plătite, în medie, cu 16% mai puțin decât bărbații. Dacă femeile ar primi aceeași sumă anuală ca și în prezent, dar ar fi plătite în fiecare lună în mod egal cu bărbații, ar trebui să înceteze să lucreze în ultimele două luni ale anului – luni în care, dată fiind diferența de salarizare, își desfășoară, practic, gratuit activitatea. Acesta este motivul pentru care 3 noiembrie a fost desemnată drept zi a plății egale, ca momentul simbolic de când femeile nu mai sunt plătite.
Comisia Europeană este conștientă de aceste probleme, după cum declara și Comisarul pentru Justiție, Protecția Consumatorilor și Egalitate de gen, Vera Jourova: A avea femei care sunt plătite mai puțin decât bărbații este, în primul rând, inechitabil, întrucât aceeași muncă ar trebui să fie retribuită cu același salariu. Este, totodată, o pierdere pentru economia noastră, dat fiind că femeile reprezintă peste 60% din absolvenții de universitate. În mod logic, acest lucru ar trebui să însemne că femeile primesc locuri de muncă mai bune și sunt mai bine plătite; altfel avem de-a face cu o pierdere a talentelor și a investițiilor. În al treilea rând, munca prost plătită sporește riscul sărăciei pentru femei și se acumulează în timp; ca rezultat, diferența de pensii între bărbați și femei este de 36,6%, ceea ce înseamnă un risc mai mare de sărăcie pentru femeile în vârstă. Femeile petrec în mod semnificativ mai mult timp având grijă de familiile lor – ceea ce reprezintă muncă neplătită. Apoi, în unele cazuri – iar aici, să admitem, este vorba de discriminare pură – femeile primesc mai puțini bani pentru bărbații pentru exact aceeași muncă depusă. Acest lucru a fost arătat clar de scandalurile recente cu jurnaliști BBC. Totodată, femeile lucrează în sectoare în care veniturile sunt mai mici, cum ar fi sănătate, servicii sociale și educație – în sectoarele high – tech, de exemplu, salariile sunt mult mai mari.
Comisia Europeană a lansat un plan de acțiune pentru a reduce diferențele de salarizare între bărbați și femei în intervalul 2018 – 2019. Acesta prevede opt direcții principale de acțiune, între care se numără o mai bună aplicare a principiului egalității de remunerare, combaterea segregării la nivel profesional și sectorial dar și a segregării pe verticală, o mai bună punere în valoare a competențelor, eforturilor și responsabilităților femeilor. În următoarele săptămâni va fi lansată, de asemenea, o consultare publică în ceea ce privește modul în care legile privind egalitatea de plată sunt aplicate în statele membre. Totodată, se iau în calcul recomandări specifice pentru fiecare stat membru în parte.