UE continuă să ajute financiar țările partenere
Peste 40 de miliarde de euro, atât a cheltuit Uniunea Europeană pentru a ajuta țările partenere în ultimul an, marcat de pandemia de Covid 19. Susținerea a mers către țările din Balcanii de Vest, Republica Moldova, Ucraina, dar și către Africa.
Mihaela Mihai, 15.04.2021, 08:55
Sprijinul a fost acordat prin intermediul programului Echipa Europa lansat in aprilie anul trecut, la inceputul primului val al pandemiei de Covid 19. Au fost utilizate resurse financiare din partea statelor membre ale Uniunii, dar și a unor instituțiilor financiare comunitare, precum Banca Europeană de Investiții și cea pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Sprijinul promis inițial a fost de aproximativ 20 de miliarde de euro, însă, pe măsură ce nevoile au devenit tot mai mari, a fost suplimentat. Doar până la 1 ianuarie, Echipa Europa acordase deja țărilor partenere din întreaga lume sprijin în valoare de peste 26 de miliarde de euro. Și nu este puțin, a însemnat la acea dată 65 la sută din pachetul global de răspuns la criza sanitară. În prezent, suma se ridică la peste 40 de miliarde de euro.
La început, banii au fost folosiți pentru acoperirea nevoilor umanitare urgente. De exemplu, au fost furnizate în țările din Balcanii de Vest peste 11 milioane de echipamente medicale și de protecție, containere pentru triajul pacienților și chiar ambulanțe. Sprijinul de urgență a inclus și furnizarea de teste de depistare a infecției cu coronavirus , dar și de substanțe de dezinfectare.
Și țările din vecinătatea de est, din care fac parte Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Armenia, au fost ajutate cu echipamente individuale de protecție, truse de laborator, ventilatoare sau concentratoare de oxigen.
Nu a fost uitată nici zona Africii de Nord, unde asistența a mers către migranții și refugiații vulnerabili.
Banii au fost totodată folosiți pentru consolidarea sistemelor de sănătate, de aprovizionare cu apă și de salubrizare în țări precum Iordania sau Liban. În Maroc, finanțarea oferită a contribuit la extinderea serviciilor de sănătate de care beneficiază populația.
În același timp a fost creat un nou parteneriat între Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și organismul similar din Africa cu scopul de a-i consolida acestuia din urmă capacitatea de a se pregăti pentru amenințările la adresa sănătății publice și de a răspunde prompt.
Acum, Echipa Europa depune eforturi pentru a asigura la nivel mondial un acces echitabil la vaccinuri anti COVID-19 și sprijină desfășurarea campaniilor de imunizare.
Trebuie spus, de altfel, că Uniunea Europeană a jucat un rol esențial în instituirea mecanismului COVAX, inițiativa mondială care le permite țărilor bogate să ofere ajutor statelor sărace. În cadrul acestui mecanism, Echipa Europa este unul dintre principalii donatori, oferind peste 2 miliarde de euro.