UE consolidează controlul asupra exporturilor de tehnologii de uz civil și militar
PE şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord politic provizoriu pentru consolidarea controlului asupra exporturilor de tehnologii susceptibile de a avea o utilizare atât civilă, cât şi militară, în special instrumente de supraveghere cibernetică.
Gabriela Mitrovici, 11.11.2020, 10:54
Uniunea Europeană va dispune în curând de un set de norme noi care să permită un comerț mai responsabil, competitiv și transparent cu produse cu dublă utilizare. Acestea reprezintă un grup vast de bunuri, materiale, produse software și tehnologii care pot fi utilizate atât în scopuri civile, cât și militare.
Noile reguli reformează regimul actual aflat în vigoare din 2009 și vizează exporturile către ţări terţe de bunuri şi tehnologii cu dublă utilizare, care de exemplu pot servi în industrie, dar pot fi folosite, la fel de bine, şi în materie de apărare, informaţii şi menţinerea ordinii. Mai concret, în această categorie sunt incluse computere de înaltă performanţă, drone, anumite produse chimice, echipamente nucleare, tehnologii de telecomunicaţii.
Noile norme stabilesc echilibrul corect între consolidarea competitivității Uniunii, asigurarea intereselor de securitate și promovarea drepturilor omului, spune ministrul german al economiei Peter Altmaier, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. Datorită noilor reguli, în viitor vom fi mai bine echipați pentru a permite desfășurarea fără probleme a comerțului legitim, dar și pentru a pune accent pe controlul anumitor tehnologii, în special în ceea ce privește articolele de supraveghere cibernetică, care pot fi utilizate în mod abuziv asupra oamenilor.
Mai general, noile norme vizează să consolideze și mai mult acțiunile Uniunii în ceea ce privește neproliferarea armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora, să contribuie la pacea, securitatea și stabilitatea regională, precum și să ajute la respectarea drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar prin controlul exportului de produse cu dublă utilizare din Uniunea Europeană.
Acordul trebuie acum să fie aprobat de către reprezentanții permanenți ai statelor membre în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți. Parlamentul și Consiliul vor fi invitate apoi să adopte în primă lectură regulamentul propus.