UE cere măsuri pentru protejarea jurnaliștilor
Comisia Europeană le-a cerut statelor membre să ia măsuri pentru protejarea jurnaliștilor, în condițiile în care aceștia au fost ținta mai multor atacuri în ultimii ani.
Cătălin Gomboș, 20.09.2021, 09:39
Atacurile împotriva jurnaliștilor și presiunile la care sunt supuși aceștia au ajuns în atenția Comisiei Europene, în condițiile în care doar în 2020 au fost înregistrate, în UE, peste 900 de astfel de atacuri. Problema a fost abordată de președintele Ursula von der Leyen care, în discursul său privind Starea Națiunii, a spus că: Informațiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnaliști, căci ei sunt cei care asigură transparența.
La doar o zi după susținerea discursului, Comisia a emis prima sa Recomandare privind protejarea jurnaliștilor. Statelor membre li se cere să ancheteze și să urmărească penal ferm toate infracțiunile care îi vizează pe jurnaliști și să stabilească mecanisme de cooperare între autorități și mass-media, astfel încât amenințările la adresa acesteia să poată fi identificate mai rapid și mai ușor.
De asemenea, se are în vedere crearea unor servicii naționale independente de sprijin, care să le ofere jurnaliștilor consiliere juridică, sprijin psihologic și adăposturi sigure când sunt amenințați, se arată într-un comunicat al Comisiei. Acesta precizează că se are, totodată, în vedere și protecția jurnaliștilor atunci când relatează despre manifestații, dar și în mediul online.
În ultimii ani, atacuri împotriva unor jurnaliști au zguduit mai multe țări europene. Unele au fost lansate de grupări teroriste – jihadiști din Al Qaida în Peninsula Arabică au ucis 12 persoane într-un asalt din 2015 asupra sediului Charlie Hebdo, iar alți câțiva jurnaliști și-au pierdut viața în atacuri ale Statului Islamic la Paris și Strasbourg. Daphne Carauna Galizia a fost asasinată cu o bombă în Malta, în 2017, din cauza investigațiilor sale anti-corupție. În Slovacia, Jan Kuciak, care ancheta infracțiuni economice, cazuri de corupție ale politicienilor și legături cu grupări infracționale, a fost împușcat mortal, în 2018, în locuința sa împreună cu prietena sa. Olandezul Peter N. de Vries a fost împușcat mortal la Amsterdam în iunie, anul acesta.
Pe lângă astfel de tragedii, există și numeroase alte cazuri în care jurnaliștii au avut de suferit în timp ce își făceau meseria. În România, doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți cu bestialitate pe 16 septembrie în timp ce anchetau tăierile ilegale de pădure. Un caz din Polonia a ajuns în atenția Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor, care pe 17 septembrie le-a cerut autorităților de la Varșovia să renunțe la acuzațiile formulate împotriva a doi jurnaliști care au încercat să scrie despre criza refugiaților de la granița polono-belarusă.
Recomandările Comisiei privind protejarea jurnaliștilor, dar și acțiunile întreprinse în sprijinul libertății și pluralismului mass-media, se înscriu în Planul de acțiune pentru democrația europeană.